Hoe lang kun je vleeswaren bewaren? Vleeswaren kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Net gekocht vleeswaren kun je in de koelkast goed houden, maar de houdbaarheidsdatum is van doorslag gevend belang natuurlijk. Bij het invriezen van vleeswaren is deze datum ook van belang.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Eenmaal geopend raden wij aan de vleeswaren in de koelkast te bewaren en de producten binnen 3 dagen te consumeren. Alhoewel de meeste vleeswaren niet snel bederven zullen de vleeswaren wel smaak en aroma verliezen.
Salami, bacon, gedroogde ham, gerookte ham en ontbijtspek: maximum 1 week. Rookvlees, boterhamworst, gekookte worst, smeer- en leverworst, gekookte vleeswaren zoals ham, casselerrib, kipfilet en kalkoenfilet: maximum 4 dagen. Vleesbrood, paté, gebraden rosbief; bloedworst, hoofdvlees: maximum 2 dagen.
200 gram salami of 10 plakken ontbijtspek krijg je nu eenmaal niet op in je eentje binnen een termijn van een paar dagen. Maar wat voor pakweg gehakt en kip kan, kan net zo goed voor fijnere vleeswaren. Vries je vleesbeleg in plakjes of kleinere porties in en je moet veel minder weggooien.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Houdt u van een wat hardere droge worst, dan kunt u de worst op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Vindt u een zachte worst lekkerder, dan kunt u de worst enkele dagen in de koelkast bewaren. Beter is om de worst in de diepvries te bewaren, ze verandert dan nauwelijks van smaak en consistentie.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Ham als gesneden vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, 3 tot 5 dagen bewaard worden. Bewaar de Ham in de plastic verpakking of in een bewaarbakje. Ham als gesneden vleeswaar kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 gaden, bewaard worden.
Je kunt carpaccio ook invriezen. Dit moet je dan doen vóór de TGT-datum. Je kunt carpaccio dan 9 maanden bewaren bij een temperatuur van maximaal -18 graden Celsius.
In de vriezer
Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur.
Je kunt filet americain ook invriezen. Het is dan 1 maand houdbaar. Om veilig te ontdooien: verplaats de filet americain de avond voor gebruik van de diepvries naar de koelkast.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Maar geen paniek! De maximum toegelaten hoeveelheid nitriet in worst is bij wet geregeld, en er is een enorme veiligheidsmarge ingebouwd, dus mag je gerust droge worst, paté, filet americain of Yorkham eten... maar dan met mate, zoals alles in het leven.
Vaak krijgen we de vraag; ''is de worst nog eetbaar met de schimmels erop?'' Het antwoord hierop is ja! Zeker weten. Sterker nog; de schimmel geeft de worst een mooie bedekking, en zorgt voor een enorme geur- en smaakboost!
Vleeswaren zijn gevoelig voor besmetting met bacteriën zoals listeria. Kwetsbare groepen zoals zwangeren en ouderen lopen extra risico. Het is daarom belangrijk om veilig met vleeswaren om te gaan. Eet bijvoorbeeld liever geen vleeswaren gemaakt van rauw vlees.
Boterhammen met beleg
Beleg je boterhammen bijvoorbeeld met vleeswaren en zoet beleg. Leg er een boterham bovenop en doe alle belegde broodjes in een bakje/zakje. Haal vervolgens elke ochtend een pakketje uit de diepvries, die je dan meeneemt naar je werk/school. Zo hoef je niet elke ochtend nog boterhammen te smeren.
Als je het slaatje zelf hebt gemaakt, dan kun je deze nog twee dagen bewaren in de koelkast, als het afgedekt is. Anders kan het snel uitdrogen. De meeste slaatje kunnen overigens niet worden ingevroren, omdat de saus vaak na het ontdooien zou gaan schiften.