Met het geschikte bewaardoosje kun je heel wat. Wist je bijvoorbeeld dat je cakebeslag kunt invriezen in een glazen bewaardoos en het dan later rechtstreeks in de oven kunt zetten? Zo heb je altijd cake in huis bij onverwacht bezoek!
Het hangt ervan af welk beslag je gemaakt hebt, hoe je het verpakt en hoe koud je het bewaard hebt. De cctjes kun je natuurlijk ook allemaal bakken en invriezen, zorg er dan wel voor dat je ze heel goed verpakt in folie en een diepvrieszak waar je alle lucht uit haalt.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Een deurwaarder mag pas beslag leggen op uw bankrekening met een uitspraak van de rechter, of een dwangbevel van de overheid. Bij het bankbeslag moet de deurwaarder een bedrag overlaten, het beslagvrije bedrag. Hiermee kunt u uw vaste kosten betalen. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Vries het beslag in hun vorm in
Vul een muffinvorm met het beslag. Bedek de vorm goed en stevig met plastic folie en vries het in. Wanneer het beslag bevroren is, haal je ze uit de vorm en leg je ze in een druk-en-sluitzakje. Let hierbij op dat je zoveel mogelijk lucht laat ontsnappen voordat je het zakje dicht doet.
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Gekoeld bewaren
De richtlijn is dat vers pannenkoeken-, crepes-, pancakes-, wafel- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard mag worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen.
Hou je dan pannenkoekenbeslag over? Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Op basis van HACCP onderzoek is vastgesteld dat vers pannenkoeken, pancakes, wafels- en poffertjesbeslag maximaal 1 uur buiten de koeling bewaard mag worden. Hetzelfde onderzoek stelt vast dat vers pannenkoeken, pancakes, wafels- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard kan worden.
Ongeopend is meel zo'n 12 maanden houdbaar in de voorraadkast. Als hij eenmaal open is, kun je hem nog 6 tot 8 maanden bewaren. Nóg beter is het om geopende meel in de koelkast te bewaren. Dan is hij nog een jaar houdbaar.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Moet je cake bewaren in de koelkast? Nee, je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie sneller uit.
Eenmaal gebakken en afgekoeld verpak je je biscuit goed in vershoudfolie, zorg dat het luchtdicht verpakt is zodat je taart niet kan uitdrogen. Je bewaart een biscuit buiten de koelkast, ga er wel binnen 2-3 dagen mee aan de slag. Nog een optie is je biscuit invriezen. In de vriezer blijft hij wel 3 maanden goed.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Een gebakken cheesecake kun je na het bakken en het nachtje opstijven in de koelkast in stukken snijden en deze stukken apart invriezen. Verpak ieder stuk in vershoudfolie en daarna in een ziplock- of diepvrieszakje. Bewaar je ingevroren cheesecake ongeveer 1 maand in de vriezer en laat in de koelkast ontdooien.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tip 1: Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar
Laat het beslag, nadat het gemengd is, minstens een uurtje rusten in de koelkast: zo krijg je een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Gebakken pannenkoeken kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de pannenkoeken na het bakken helemaal afgekoeld zijn, voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een (vershoud)bakje of in plasticfolie.
Opgerold met stroop, suiker of jam of belegd met plakjes appel, kaas of spek. Je kunt een pannenkoek zowel koud als warm eten. Van hartig tot zoet, een pannenkoek smaakt alijd goed!
Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren
Dit kan twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn.
heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt? Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Misschien heb je het beslag te lang geklopt, te veel bloem gebruikt of heb je het beslag te lang laten staan voordat je het in de oven zette. Of de oven was nog niet op temperatuur toen je de cake erin zette.