Knoflook is namelijk een natuurlijke manier voor je verstopte neus vrijmaken. Het heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Door dagelijks zo'n drie à vier keer op een stukje knoflook te kauwen, zorg je ervoor dat er etherische oliën vrijkomen. En juist dié gaan je verstopte neus openen.
Richard Wender van de universiteit van Pennsylvania kan de knoflook juist extra slijm en snot opleveren. Hij vertelde aan Insider dat er geen onderzoek naar de knoflookneus was gedaan, maar dan de chemicaliën in knoflook niet per se goed samengaan met menselijke huid. Erger zelfs: knoflook kan je neusgaten irriteren.
Zodra je de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid bemerkt, kun je het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking. Om de sterke geur van knoflook uit je mond wat te onderdrukken, kun je het beste op peterselie kauwen.
munt, marjolein, rozemarijn en eucalyptus als etherische olie, om te verstuiven in huis of om mee te stomen. je verstopte neus komt open en je kunt dan weer gemakkelijker ademen; knoflook, basilicum, gember en mierikswortel in een kop bouillon om je weerstand te verhogen en de koorts te verlagen.
Spoel je neus
Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij. Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
Zout. Je kan het overtollige slijm ook proberen te bestrijden met zout en water. Deze zoutoplossing kan je in een verstuiver bij de apotheek halen, maar ook gewoon zelf maken. Voeg een lepeltje zout toe aan wat water en breng het aan in de neusholte door middel van een verstuiver of een druppelaar.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Eet knoflook bij (beginnende) keelpijn
En die zijn goed voor je gezondheid. Juist allicine helpt tegen keelpijn. Het is een stof met antibiotische werking, waardoor infecties en ontstekingen bestreden worden. Eet een vers teentje knoflook uit de hand.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Soep, en liefst kippensoep
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
Gember citroen thee
Kook water. Snijd ondertussen de gember in kleine stukjes of rasp het fijn. Voeg het water toe en laat even trekken. Voeg de citroen en honing toe bij het serveren.
Kamille kan verlichting bieden bij verschillende verkoudheidssymptomen. Het kan gebruikt worden bij keelpijn, hoesten en loopneus en heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Je slikt een kop snot per dag door. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag. En dat is maar goed ook, want snot werkt als kleefpapier en als smeermiddel. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Wat is Vicks Vaporub
Vicks Vaporub 50 gram werkt effectief bij verkoudheid en een verstopte neus. Het middel kan makkelijk aangebracht worden op de borst of rug en de dampen die vervolgens vrijkomen bereiken al snel de neus en voorhoofdholtes.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Daarnaast zijn ze makkelijk om op voorraad te hebben, ze zijn niet duur, je kunt ze zowel rauw, gebakken, gefruit en gefrituurd eten, ze kunnen de hoofdrol hebben (in bijvoorbeeld uiensoep of een gekarameliseerde uienquiche) maar doen het ook heel goed in een bijrol.