Wat is er aan het einde van de ruimte?

Laat dit voorlezen
Pauzeren
Nee, voor zover wij weten is er geen einde aan de ruimte. Het heelal is oneindig groot.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Wat zit er aan het einde van het heelal?

Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kidsweek.nl

Hoe ziet het einde van de ruimte eruit?

Het universum wordt kleiner en kleiner en steeds warmer. Uiteindelijk stort alle materie in zwarte gaten ineen, die vervolgens fuseren tot één gigantisch zwart gat of Big Crunch-singulariteit (een singulariteit is een punt met een bijna oneindig grote dichtheid).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat zit er achter de ruimte?

Op een bepaald moment is deze singulariteit begonnen met uitdijen en dat noemen wetenschappers de oerknal. De drijvende kracht achter de uitdijing van het heelal is donkere energie: een mysterieuze vacuümenergie die werkt als een soort anti-zwaartekracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoe kan het heelal oneindig zijn?

In de praktijk kun je het totale heelal gerust als oneindig beschouwen. Van het totale heelal zien we echter maar een klein gedeelte, het zogenaamde waarneembare heelal. De oorzaak hiervan is dat het heelal een eindige leeftijd heeft (en dus niet oneindig oud is).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hemel.waarnemen.com

What's At The End Of The Universe?

36 gerelateerde vragen gevonden

Waar zit de aarde in het heelal?

De aarde bevindt zich dicht bij het centrum van het zonnestelsel, op ongeveer 150 miljoen kilometer, ofwel 8 lichtminuten van een gele dwerg, die bekendstaat als de zon. De aarde draait rond deze gele dwerg met een gemiddelde snelheid van 30 km/s.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe snel gaat de aarde door het heelal?

Je voelt het niet, maar de aarde schiet met 2,16 miljoen km/u door het heelal. Deze astronomische snelheden worden gehaald doordat de aarde om de zon draait en omdat ons zonnestelsel weer in de melkweg ronddraait.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op manify.nl

Wat is de vorm van het heelal?

Vlak heelal

Er wordt algemeen aangenomen dat het wordt beschreven door een Euclidische ruimte, hoewel er een aantal ruimtelijke meetkunden zijn die vlak en begrensd in een of meer richtingen zijn (zoals bijvoorbeeld het oppervlak van een cilinder).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe groot was het heelal voor de oerknal?

De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen. En ineens ontplofte het.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Wat is het grootste ding in het universum?

Met een diameter van 1 miljard lichtjaar is de BOSS Great Wall het grootste object dat ooit is waargenomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wibnet.nl

Wat is de tijd in de ruimte?

In de ruimtetijd is de tijd een vierde dimensie. Door de tijd te vermenigvuldigen met de vaste lichtsnelheid c, krijgt de tijdas dezelfde dimensie als de ruimte-assen. Het diagram beperkt zich tot twee dimensies: de tijdas en één ruimte-as.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is de toekomst van het heelal?

Met wat we nu weten ziet het er naar uit dat het heelal eeuwig expandeert. De temperatuur van het heelal daalt steeds verder tot het absolute nulpunt. Uiteindelijk gaat de laatste ster uit en is het laatste zwarte gat verdampt: het wordt donker. En de inhoud van het heelal verdunt steeds verder: het wordt leeg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sron.nl

Hoeveel is een lichtjaar?

Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astronomie.nl

Hoe oud is onze heelal?

Wanneer je terugrekent in de tijd blijkt het heelal 13,8 miljard jaar oud, met een Big Bang ontstaan en sindsdien extreem uitgedijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Wat is het verschil tussen de ruimte en het heelal?

Het heelal, ook het universum, de kosmos of de ruimte genoemd, is de oneindige zwarte ruimte waarvan de aarde deel uit maakt. Je ziet hem boven ons in de lucht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikikids.nl

Wat was er voor de oerknal Hawking?

Volgens de gerenommerde kosmoloog Stephen Hawking bestond er voor de oerknal, die het ontstaan van ons heelal inluidde, zoiets als "imaginaire tijd". Dit zei hij tijdens een interview in "Star Talk" op National Geographic.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrt.be

Hoe klinkt de oerknal?

Dat is om eerlijk te zijn wel hard, maar niet zo hard als je bij de oerknal, waarbij ons heelal ontstond, zou verwachten. Een geluid van 120 dB is vergelijkbaar met het geluid in een voetbalstadion, als het Nederlands elftal scoort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astroblogs.nl

Hoe is de materie ontstaan?

Zo'n 13.8 miljard geleden is niet alleen ons heelal, maar ook tijd, ontstaan uit de oerknal of het grote begin. In een flits spatte een meer dan duizelingwekkende hoeveelheid energie uiteen en vormde het universum.Slechts een fractie van dit universum werd omgezet tot wat wij materie noemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mira.be

Wat is de leeftijd van de zon?

Door het isotoop rubidium in de meteorieten te bestuderen heeft men de leeftijd van de zon gedateerd op 4,6 miljard jaar. De zon is dus net even wat ouder dan de aarde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurkunde.nl

Wat is een gesloten heelal?

Een gesloten universum, heet dat ook wel. Een heelal met een zodanige kromming dat lichtstralen naar elkaar toe buigen. Het heelal kan ook open zijn: waarbij lichtstralen juist van elkaar af bewegen. Of plat: waarbij lichtstralen altijd rechtdoor blijven vliegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op volkskrant.nl

Hoe groot is het heelal?

Het waarneembare heelal

Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mira.be

Wie stelde als eerste dat de aarde om de zon draait?

Er werd geloofd dat de aarde zich in het centrum van het heelal bevond en dat alle hemellichamen om dit centrum heen draaide. Dit wordt het geocentrische wereldbeeld genoemd. In de 16de eeuw vond Copernicus voor het eerst bewijs dat de aarde om de zon heen draait. Dit wordt het heliocentrische wereldbeeld genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetenschapsschool.nl

Wat draait om de zon?

De aarde draait in ongeveer 365 dagen om de zon heen. Dit noemen wij een jaar. Omdat de aarde er eigenlijk iets meer dan 365 dagen over doet, hebben wij één keer in de vier jaar een schrikkeljaar. Ondertussen draait de aarde ook om zijn eigen as.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Hoeveel planeten zijn er in de wereld?

Ons zonnestelsel telt acht planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Populaire vragen