Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Ingevroren stukken bloemkool, bijvoorbeeld roosjes, kun je direct in kokend water doen om te koken. Of geblacheerde stukken bloemkool kun je direct in wok of koekenpan bakken. Voor salades, of bij bloemkool die in één stuk is ingevroren kun je de kool beter rustig in de koelkast ontdooien.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven.
Bloemkool – is een grote, witte groente die verwant is aan broccoli. Het is een kruisbloemige groente en ondanks zijn witte kleur toch rijk is aan antioxidanten. Bloemkool bevat vitamine C en vitamine K. Hij kan gekookt of – zij het in kleine beetjes – rauw gegeten worden.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Net zoals veel andere groentes, is bloemkool perfect als onderdeel van een afslankdieet. Ten eerste bevat het weinig calorieën, maar dat is zeker niet het enige punt om rekening mee te houden als je wilt afvallen. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar wat een voedingsmiddel je te bieden heeft.
Als je boven op een bevroren (plastic) beker met water een muntje legt, deze in de vriezer plaatst en dit muntje na de vakantie op de bodem van de beker ligt, weet je dat het water, en dus de hele vriezer, ontdooit is geweest.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca.3 minuten geblancheerd worden. Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare boerenkool kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 3 maanden in de diepvries (bij minimaal -18ºC) bewaren.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Kun je bereide bloemkool invriezen? Gekookte bloemkool bederft snel en verliest z'n smaak. Je kunt het beste verse bloemkool (kort) blancheren en invriezen. Het is overigens prima om bereide bloemkoolroosjes in een gerecht in te invriezen.
Bloemkool blancheren
Maak de bloemkool schoon, snijd hem in roosjes en kook de groente ongeveer 3 minuten. Dit is ook handig als je bloemkool wilt bewaren in de diepvries. Door de bloemkool eerst te blancheren, blijft de kleur, textuur en smaak ook in de vriezer optimaal behouden.
Verse bloemkool kun je in de koelkast nog een dag of 6 tot 7 bewaren, mits je de bladeren en de stronk aan de kool laat zitten. Snij je deze van de kool, dan is de bewaartijd ineens nog maar drie dagen in de koelkast.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen.Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Ze hebben een inhoud van ongeveer 4.5L en zijn perfect om in de oven te gebruiken. De aluminium folie schalen kunnen worden verhit en gebruikt in ovens tot 250c en kunnen ook worden gebruikt in de vriezer.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Groenten zoals spruiten, broccoli, bloemkool, boerenkool, savooiekool en rode kool bevatten sulforafaan, een antioxidant die het verbrandingsproces stimuleert. Raar maar waar: avocado's helpen je om vet te verbanden.