Bedreigingen voor de Amazone
Veel bos wordt gekapt om plaats te maken voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Maar ook de aanleg van grote plantages zorgt voor ontbossing. De vraag naar bijvoorbeeld soja en palmolie groeit wereldwijd nog steeds. Soja wordt grotendeels verwerkt tot veevoer.
We vinden er bijvoorbeeld papegaaien, apen, hagedissen, tapirs, jaguars. De dieren hebben zich heel goed aangepast aan het leven in de bomen. Ze praten met geluiden en geuren. Sommige dieren spelen verstoppertje, zoals wandelende takken.
De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld, ongeveer zo groot als een miljard voetbalvelden! Je vindt er het grootste aantal verschillende planten, een ongekend aantal verschillende insecten, vogels, zoogdieren, vissen, amfibieën en schimmels.
In het Amazonegebied wonen 30 miljoen mensen (waarvan 17 miljoen in het Braziliaanse deel). In het Braziliaanse Amazonegebied wonen 220 verschillende inheemse volkeren, in Peru 40 en in Ecuador 10. In het Venezolaanse Amazonegebied worden 17 inheemse talen gesproken, in Bolivia 33 en in Colombia 52.
Amazone - Dieren
Er zijn naar schatting meer dan 500.000 planten, 2,5 miljoen insectensoorten en bijna 5.000 andere diersoorten in het Amazonegebied waaronder meer dan 2.200 vissoorten, 1.290 vogelsoorten, 420 soorten zoogdieren en 370 reptielensoorten.
DE AMAZONE IN ZUID-AMERIKA IS HET GROOTSTE REGENWOUD TER WERELD. MET ZEVEN MILJOEN VIERKANTE KILOMETER IS HET BIJNA NET ZO GROOT ALS AUSTRALIË!
Mannen jagen op wild voor voedsel zoals herten of apen en verzamelen ook noten, schaaldieren, bijenraten en insectenlarven. En ze vangen ook vis door wilgen takken in het water te leggen door die wilgen takken op het water te leggen komt er vocht vrij die vissen verdoven en de indianen vangen dan de vis.
Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador. Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië. Een gebied van vier en een half miljoen vierkante kilometer. Een gebied twee keer zo groot dus als Mexico en negen keer groter dan Frankrijk.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven zoveel verschillende planten, bloemen en dieren als daar.
We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.
Dan wordt geschat dat in 2050 in totaal 40 procent van het oorspronkelijke regenwoud zal zijn verdwenen. "Dat komt neer op een gebied groter dan Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk én Italië bij elkaar."
De zon warmt het regenwoud op. Hierdoor verdampt er water, dat opstijgt naar een koelere luchtlaag. Dan condenseert de waterdamp tot druppels, vormen ze een wolk en begint het rond de middag te regenen. Er zijn geen zomers en geen winters.
Het Amazonewoud, de longen die 20 procent van de zuurstof van onze planeet produceren, staat in brand.
Geografie
De Amazone stroomt door het Amazoneregenwoud. Tijdens de regentijd is de rivier op sommige plaatsen tot wel veertig kilometer breed. De vorming van het Andesgebergte, 23 miljoen jaar geleden, had een wijziging in de afwatering van het gebied tot gevolg die aan de basis van het ontstaan van de Amazone ligt.
Het aantal indianen in Amerika is vandaag de dag volgens schattingen ongeveer 40 miljoen. Het aantal verschilt nogal per land (zie kaart). De meeste wonen in de Andes (Bolivia, Peru, Ecuador) en in het voormalige Meso-Amerika (Mexico, Guatemala).
De baas van een volk heette daar een opperhoofd. Ze praatten daar vaak met gebaren. Vroeger leefden er wel meer dan 300 indiaanse volken en ze hadden allemaal hun eigen taal. De indianen waren erg hygiënisch.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
De Taman Negara is de oudste jungle ter wereld en bestaat uit ongeschonden regenwoud. Wetenschappers gaan uit van meer dan 130 miljoen jaar en beweren dat de Taman Negara ouder is dan de jungle gebieden in Afrika en Zuid-Amerika.
Het regenwoud is het soortenrijkste ecosysteem ter wereld, en ook het oudste. Sommige Aziatische wouden zijn meer dan 100 miljoen jaar oud, en stammen daarmee uit de tijd van de dinosauriërs.
Het Amazonegebied was vroeger misschien veel bewoonder dan nu. 'Er was een stad die zich 24 kilometer uitstrekte zonder enige ruimte tussen de huizen. Het was prachtig om te zien,' schreef Gaspar de Carvajal. Hij was de logboekschrijver van ontdekkingsreiziger en veroveraar Francisco de Orellana in 1542.
Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en zijn 1100 zijrivieren wordt doorstroomd. Dit Amazonebekken werd gevormd tijdens het Paleozoïcum, tussen de 200 en 700 miljoen jaar geleden.