Het kan voorkomen dat je wordt aangeraden om voor je jonge cavia een drinkflesje te kopen omdat hij daar aan gewend is. Als je toch liever een drinkbakje hebt, kan je rustig een drinkbakje nemen, want cavia's leren snel.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Voor cavia's is een middelgroot flesje perfect.Vervang het liefst dagelijks het water, zodat het vers blijft. Controleer regelmatig of er nog wel water uit de fles komt wanneer je de metalen “bol” onderaan het tuitje indrukt. Als je die indrukt, zou er water uit moeten stromen.
Cavia's drinken gemiddeld tussen de 100 en 400 ml water per dag, er zijn individueel grote verschillen en het hangt ook af van de verdere voeding. Geef iedere dag vers water.
In het uiteinde van het pijpje zit een balletje dat alleen maar water geeft als dat omhoog wordt geduwd.Als de cavia tegen het balletje duwt, gaat het water stromen, en zo kan hij drinken. Een drinkflesje.
Je cavia moet het in ieder geval iedere dag krijgen, of je nu korrels of druppels gebruikt. Ververs iedere dag het water. Alleen vers water is fris en lekker.
Hooi is ontzettend belangrijk voor cavia's! Hooi bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat de darmen goed in beweging blijven. Ook bevordert het eten van hooi tandslijtage, wat erg belangrijk is voor cavia's. Cavia's moeten dan ook 24 uur per dag beschikking hebben tot vers hooi.
Heb je echt de indruk dat de cavia niet drinkt? Sommige cavia's drinken erg weinig. Zet voor de zekerheid ook een bakje water neer, dan kan kan hij kiezen waar het uit drinkt. Niet elke cavia drinkt graag uit een flesje.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen. Hooi en groenvoer kunnen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer: maximaal 1 a 2 theelepels pelletvoer of gemengd voer voor cavia's. Een jonge cavia (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil.
Eens komt de dag waarop je cavia sterft. Sommige cavia's sterven in hun slaap van ouderdom, maar de meerderheid sterft aan een ziekte. Iedereen die een huisdier heeft en daarvan houdt, wil graag dat het dier tijdens de slaap en thuis sterft. Gewoon sterven van ouderdom.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Als je met de nieuwe cavia thuis bent gekomen, zet je hem in de kooi, je legt er verse groente in, en laat je hem met rust. Als anderen in het gezin hem willen zien, kan je hem laten zien, maar je geeft hem niet uit handen: je houd hem zelf vast, tegen je borst aan en je aait hem en spreekt hem geruststellend toe.
Hoeveelheid Cavia's hebben genoeg aan 15 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddelde cavia. Groenvoer Groente en gras Laten wennen Zoals bekend hebben cavia's een zeer gevoelig darmstelsel.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.
Geef je cavia geleidelijk aan groenten aangezien hij last van zijn darmen kan krijgen. Koolsoorten, ijsbergsla en komkommer kunnen diarree veroorzaken. Je kan je cavia witlof, paprika, tomaat, selderij en andijvie geven.
Als je groenten moet kopen, kun je ongeveer 1 euro per dag per cavia rekenen. Voor twee cavia's betekent dat ongeveer € 60,- per maand.De kosten voor twee cavia's kunnen oplopen tot € 80,- per maand.
Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia's gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken. Een stofvrije ondergrond is beter. Wij gebruiken meestal Aubiose Hennepstrooisel of vlas.
Kies als bodembedekking iets dat niet te scherp of te hard is en ook niet te stoffig: zaagsel, hooi of speciaal strooisel zijn geschikt. Gewoon stro is te hard voor de cavia en gebruik je best niet. Je kan eerst een laag kranten leggen die de urine absorbeert.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.