In de raat links boven de tros kun je de donkere honing zien zitten. Hieruit blijkt dat het dus goed mogelijk is - ook bij lagere temperaturen, zoals die bijvoorbeeld in februari en maart veelvuldig voorkomt - om bijen bij te voeren, door onder of naast de wintertros voer te plaatsen.
Alleen maar suiker voeren zonder dat er voldoende stuifmeel aanwezig is of binnen komt geeft zwakke bijen die gevoelig zijn voor ziekten. Suiker (koolhydraten) en stuifmeel (eiwitten) zijn voor bijen even belangrijk. Het een kan niet zonder het ander.
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.
Daarom is een snelle noodvoedering met invertsuiker in de winter te prefereren boven suikerdeeg. Aan het eind van de winter (maart) kun je - indien nodig - wel met een pak suikerdeeg op het voergat de bijen door de winter helpen. Echter het bijplaatsen van kant-en-klare voerramen is verreweg de beste oplossing!
Bij sterke geurtjes zoals zweten of parfum. Na een bezoek aan paarden, schapen of ander vee. Uitademen richting bijen op de raat. Bevliegen van bepaalde bloemen, koolzaad, mosterd.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Hoe voer je bij? Optie 1: Het beste is om een raam vol met wintervoer (ca 2 kg voer) uit een andere kast, die nog zwaar aanvoelt, over te hangen naar de te lichte kast. Haal een leeg kantraam uit de te lichte kast en schuif de ramen door naar buiten totdat je het eerste raam tegenkomt waarop de bijen zitten.
Het voedsel dat we in die gevallen gebruiken is geen suiker of suikerwater, maar speciaal voor bijen ontwikkeld suikerdeeg (een soort fondant). Hier zitten andere suikers in dan sacharine, wat we in kristalsuiker tegen komen.
Alleen de werksters en de koningin overleven de winter. De winter is een periode van schaarste. De bijen leggen daarom een flinke voorraad honing en stuifmeel aan, maar niet het hele volk kan hiermee gevoed worden. Daarom worden alle onnodige monden die gevoed moeten worden uit de bijenkast gewerkt.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Suikerwater wordt aan honingbijen gegeven om ze de benodigde brandstoffen te voeren. Aan bijenvolken in bijenkasten wordt het suikerwater meestal in een voerbak aan de bijen aangeboden, maar het kan bijvoorbeeld ook in een omgekeerd jampotje waarbij er in het deksel een paar gaatje zitten.
Controleer je drie of vier ramen op zwermcellen begin dan aan de kant van het bouwraam. Vind je niks, dan kan de kast weer dicht. Ervaring leert namelijk dat als er links geen belegde doppen zitten, dan zitten ze rechts ook niet. In deze tijd wel wekelijks checken!
De optimale oplossing is 3 kg suiker op 2 liter water, dat lost prima op. Deze verhouding resulteert dus in 3 kg plus 20% water, dus ongeveer 3,6 kg wintervoer. 10 Kg suiker resulteert dus in ongeveer 12 kg wintervoer.
Nectar: volwassen bijen
Volwassen bijen hebben vooral suikers nodig als brandstof om in beweging te kunnen blijven. Zowel vrouwtjes- als mannetjesbijen drinken daarom nectar. Ze zijn meestal niet zo kieskeurig in de bloemen die ze hiervoor bezoeken.
Het is mogelijk – niet wenselijk – om de bijen te voederen met droge suiker. De bijen 'verspillen veel kristallen en moeten over water beschikken om de suiker te kunnen oplossen. Als de weeromstandigheden slecht zijn, is dat niet het geval.
Energiebehoefte van een wintertros uitgerekend
Voor een tros van 10.000 bijen betekent dat bij 3°C 26 gram/dag, 780 gram per maand, en 4,7 kg voor een winter van zes maanden. Bij de hoge temperatuur (13,5°C) 60 gram/dag, 1800 gram/maand en 10,8 kg/winter.
Jerrycan Invertbee van 14 kg (suikerwater)
€ 14,99. Op voorraad en direct leverbaar. Invertsuiker in een jerrycan met een inhoud van 14 kg (10,2 L). Invertbee is de beste siroopvoeding voor de bijen door het relatief hoge fructose gehalte van 36%.
De bijen hebben voor de kast een vrije uitvliegruimte nodig van zo'n drie meter. Daar poot je een haagje van ongeveer een meter hoog. Dit haagje zorgt ervoor dat de bijen omhoog vliegen. Heb je thuis geen ruimte om een kast neer te zet - ten, dan informeer je bij een imkervereniging in de buurt.
In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen. De nectar wordt tot 13 km van de kast verzameld, het stuifmeel tot 6 km en het water tot 2 à 3 km. Per dag maakt een haalbij gemiddeld 10 vluchten waarbij ze gemiddeld 10 minuten voor nectar en tot een uur voor stuifmeel onderweg kan zijn.
Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren. Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar. Een honingbij bezoekt 2 miljoen bloemen om een 1/2 kilo honing te produceren. .
Je kunt bijen die slapen herkennen aan hun ontspannen houding: ze zakken door de pootjes, vallen soms om en laten met name de antennes, de voelsprieten, zakken. In de bijenwoning tref je ze aan de rand van het nest, soms massaal, slapend aan.