Komkommer is een groente.Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Komkommers groeien niet aan een houtachtige plant, maar aan een kruidachtige plant. Daarom wordt de komkommer als groente gezien.
Komkommer is fruit, geen groente
Zoek je het in de botanische hoek, dan is een komkommer een stuk fruit. Het is namelijk de vrucht van de komkommerplant, net zoals een appel een vrucht is van de appelboom. Een andere manier om erachter te komen of iets groente of fruit is, is door te kijken of er zaadjes inzitten.
Wel is het zo dat "fruit" vrijwel uitsluitend betrekking heeft op vruchten en schijnvruchten, terwijl groente betrekking kan hebben op alle eetbare delen van een plant, zoals de stengels en bladeren. Volgens deze definities behoren de tomaat, komkommer, avocado en aubergine tot fruit.
Komkommer: een gezonde groene groente.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Plantkunde: komkommer is fruit
Groenten bestaan juist uit andere delen van een plant zoals de stelen, wortels of bladeren. Een komkommer groeit uit een bloem en bevat zaadjes die kunnen worden gebruikt voor het kweken van nieuwe komkommers. De komkommer is dus botanisch gezien fruit.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Bananen zijn eigenlijk bessen (maar ook groente)
Volgens de plantkunde komen bessen van planten met bloemen die meer dan één eierstok bevatten. Daarnaast moet een bes zijn pitten aan de binnenkant hebben zitten. Als je bananen op die manier bekijkt, zijn het bessen.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar, tomaten en komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we weer groente.
De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt groenten, al zal een enkele purist blijven roepen dat het vruchten zijn. Groenteplanten gedijen ook prima in de vensterbank: ze groeien omhoog, zodat ze weinig ruimte nodig hebben.
Niet echt een vrucht
Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan.
Een courgette (zukini, ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten.
Buiten Nederland wordt de aardappel inderdaad regelmatig gezien als groente. In Nederland plaatsen we de aardappel bij brood en graanproducten. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen in aardappel en de plek die de aardappel van oudsher inneemt bij de maaltijd.
Hij teelde ook komkommers. Hij vond het maar niks dat sommige exemplaren per ongeluk een beetje krom groeiden. Daarom bedacht hij in 1845 de komkommerrechtmaker, een glazen buis die om de nog jonge vrucht geplaatst kon worden. Dat komkommerkorset dwong vruchten recht naar beneden te groeien.
Wat is fruit? Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting.
Is watermeloen fruit of groente? De meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een (vrucht)groente.
Rabarber (Rheum Officinale Baillon)is een makkelijk in onderhoud, het hele jaar door groeiende groente. Ten onrechte wordt rabarber vaak gerekend tot de fruitsoorten. Dit komt door de zure, fruitige smaak en het feit dat het vooral gebruikt voor desserts.
Wat is een citroen:
De citroen is een heerlijk stuk fruit met een gele kleur en zure smaak dat veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur. De citroen wordt gebruikt als smaakmaker in gerechten of drankjes. Zowel het vruchtvlees, het sap en de schil kunnen worden gebruikt.