Anijs is een kruidachtige plant waarvan je de zaadjes kunt eten. Die zaadjes hebben een hele specifieke, zoete smaak.
Anijs in de keuken gebruiken
De gemaalde zaden kun je vervolgens gebruiken in brood, koekjes, pepernoten en (appel)taart. Vanwege de zoete smaak van anijs is het toevoegen van suiker bijna niet nodig. Verder kun je anijs gebruiken om anijsthee of -melk mee te maken en wordt het gebruikt in alcoholische dranken.
Anijs heeft veel voordelen voor het immuunsysteem. Deze aromatische plant helpt ook om het bloed te zuiveren. Het heeft ook antibacteriële effecten en helpt veel ziekten zoals verkoudheid, migraine, hoest en angst te verhelpen.
Anijs voorkomt infecties in maag en darmen. Daarom is anijs gezond als preventief middel wanneer men in landen reist waar maag-darminfecties snel optreden. Uitwendig is anijs ook zeer goed toe te passen. Dit komt door de antibacteriële werking van anijs.
Anijs en steranijs hebben nagenoeg dezelfde naam maar zijn zeker niet hetzelfde. Anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs komt van een boom. Ze smaken ongeveer hetzelfde maar steranijs is krachtiger en meer bitter van smaak. Anijszaad kom je in veel keukens over de hele wereld tegen.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Die verwisseling had vervelende gevolgen want Japanse steranijs bevat namelijk anisatine, een neurotoxine, dat verantwoordelijk was voor de bij de slachtoffers waargenomen gevoelens van algehele malaise, misselijkheid, braken, diarree, spiertrekkingen, hallucinaties en epileptische aanvallen.
Dit poeder gebruikt men om marinades van vlees of gevogelte te aromatiseren, maar ook in vruchtencompotes en bij fruit zoals appelen, peren, pruimen en vijgen. Steranijs werkt vochtafdrijvend en slijmoplossend. Het kruid bevordert de spijsvertering en werkt kalmerend bij hoest.
Door veel te drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel. Drank met anijs, salmiak en zoethout wordt gebruikt bij hoest door slijm. Het stimuleert de aanmaak van slijm zodat u dit makkelijker kunt ophoesten.
Anijszaad of gemalen anijszaad (anijspoeder) kun je gedroogd in de supermarkt kopen. Let op dat je het niet verwart met steranijs.
De anijsplant (Pimpinella anisum) komt in het wild voor in een aantal landen rondom de Middellandse Zee en westelijk Azië. Het is een echt Oriëntaalse specerij met een smaak die wat doet denken aan drop. Ook de aromatische kruiden en specerijen koriander, venkel, dille en karwij zijn familieleden van de anijs.
Gerechten met steranijs
De smaak is warm en een beetje dropachtig. Hierdoor past de smaak perfect bij een curry, soep of stoofschotel. Probeer bijvoorbeeld eens deze kipcurry met kaneel en steranijs. Ook bij vleesgerechten doet steranijs het goed; denk bijvoorbeeld aan Indisch stoofvlees met rijst.
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.
Van dit specerij een verwarmende thee maken, helpt daarom bij griep en verkoudheid. Je maakt het zo: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo'n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokendheet water op en laat alles tien minuten trekken.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Neem bijvoorbeeld anijs. Anijs werkt slaap bevorderend en helpt ook nog tegen onrustig dromen. Los een anijsblokje op in een kopje melk, en drink dit op vlak voor je gaat slapen. Ook een kopje kruidenthee, zoals kamille, lindebloesem en ijzerkruid kunnen helpen om lekker ontspannen in slaap te komen.
Bereiding: De inhoud van een tot twee zakjes oplossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht.
De verpakking en toepassing van Anijsstaafjes zijn anders dan die van Anijsblokjes maar het resultaat is hetzelfde: een beker warme, vertrouwde anijsmelk van De Ruijter. Het voordeel van Anijspoeder is dat het wat beter en sneller mengt in de warme melk dan Anijsblokjes.