Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk. Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling. De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.
De radiofrequentie van Bluetooth is tussen de 2.4 en 2.485 GHz. Deze straling verzendt audio, data en tekst over korte afstanden. De meeste apparaten kunnen tot 10 meter emitteren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat radiofrequenties (lage-energie-stralingsemisssies) biologische veranderingen kunnen veroorzaken.
Als het geluidsniveau heel hoog is, is de kans op gehoorschade groter. Hetzelfde geldt voor de tijdsduur: hoe langer de blootstelling, hoe groter de kans op schade. Als je eenmaal een piep in je oor hebt (gehad), "is het een sluimerend gevaar".
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Geen bewijs voor gevaar
Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico's van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid.
Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
Conclusie. Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.
Bij te vaak of te lange blootstelling aan geluiden van boven de 80dB, raken zij overbelast en gaan uiteindelijk kapot. Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde geluiden door aan de hersenen, denk aan een piep of ruis. Kapotte trilhaartjes geven geen geluid meer door aan de hersenen, je wordt slechthorend of doof.
Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Maak je bluetooth apparaat niet detecteerbaar
Bij de meest voorkomende bluetooth-aanvallen hebben hackers het gemunt op bluetooth-apparaten die in de buurt zijn en kunnen worden ontdekt. Maak het hackers moeilijker om jouw apparaat te vinden door bluetooth in te stellen op 'niet detecteerbaar'.
Door het veelvuldig gebruik van een Bluetooth headset wordt straling door het hoofd geabsorbeerd met hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en moeite met focussen als mogelijk gevolg. En in het ergste geval kan overmatige blootstelling aan Bluetooth straling resulteren in onvruchtbaarheid en kanker.
Samenvatting over draadloze oortjes
Uw AirPods en andere draadloze oortelefoons gebruiken niet-ioniserende elektromagnetische straling om gegevens van het gekoppelde apparaat naar uw oren over te dragen. Deze stralingen zijn over het algemeen onschadelijk.
De geschiedenis van Bluetooth begint in 1994. De Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen werkt op dat moment voor het Zweedse Ericsson aan een technologie om een draadloze verbinding mogelijk te maken tussen een telefoon en een headset.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.
Gehoorschade in het binnenoor, zoals bijvoorbeeld onherstelbaar beschadigde trilhaartjes, is definitief. Bij problemen in het middenoor en het uitwendige oor kunnen heelkundige ingrepen soms wel helpen. Gehoorschade voorkomen is natuurlijk veel beter.
Het beste zijn koptelefoons/oortjes met noise cancelling. Daarmee heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. En dan hoef je het volume nooit te hard te zetten. 'Over-ear'-koptelefoons zijn een goede keuze, omdat ze helemaal om je oor heen gaan en niet zo dicht op het trommelvlies in je oor zitten.
Je kiest bij een koptelefoon uit 2 verschillende draagwijzen: over ear en on ear. Een over ear koptelefoon sluit je oren beter af van de buitenwereld dan een on ear koptelefoon. Een on ear koptelefoon zit op je oren en is lichter van gewicht dan een over ear koptelefoon.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
De accu van de AirPods (Pro) gaan zo'n 4 tot 5 uur mee bij normaal gebruik. Dankzij de oplaadcase die ook een batterij bevat kun je de luistertijd opkrikken naar 24 uur. Wanneer je de AirPods 15 minuten oplaadt in de case kun je daarna weer 3 uur muziek luisteren.
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.
Het grootste voordeel van de AirPods is natuurlijk dat ze volledig draadloos zijn. Dat levert, naast tegelijk kunnen luisteren en laden met de iPhone 7, dagelijks gemak op. Het zijn vele kleine dingen die zorgen dat de AirPods een genot zijn om te gebruiken.
Bijna alle draadloze koptelefoons hebben een accu die hoe langer en hoe meer je hem gebruikt, steeds minder lang meegaat. Bij koptelefoons met een hoofdband kun je ze meestal niet makkelijk vervangen. Bij draadloze oordopjes eigenlijk nooit. Daarom is het goed om te letten op een lange accuduur.