Vroeger werd gedacht dat mensen allergisch konden zijn voor kapok. Naar huidige inzichten is het waarschijnlijker dat de betreffende allergie wordt opgewekt door de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt, een beestje dat in de kapok leeft.
Kapok is een zachte, wattige stof die 100 % plantaardig is. Kapok is afkomstig van de kapokboom: het zit als pluisachtig laagje om de zaden. Kapok is een uitermate geschikt vulmiddel voor kussens. Het is acht keer lichter dan katoen, goed vormend en steviger dan dons.
Schuimkussens zijn geschikt voor mensen met allergieën, omdat de huisstofmijt zich niet graag nestelt in schuim. Vaak zijn de kussens geprepareerd met een afstotende spray en maken ze gebruik van een speciale tijk.
De naam zegt het al: een kapok kussen is gevuld met kapok. Dit is een 100% natuurlijk en stevig vulmateriaal. De pluizen - afkomstig van de tropische kapokboom - worden veel gebruikt voor kussens. Kapok is steviger dan dons of synthetische vulling.
Kapok heeft het vermogen om vocht snel en goed op te kunnen nemen. Het kussen wordt niet klam en blijft hierdoor heerlijk koel aanvoelen. Zeker in zomerse perioden of wanneer je snel last hebt van een warmtegevoel of veel transpireert is een kapok kussen een goede keuze.
Het kapok wassen kan niet, omdat daardoor het natuurlijke laagje was om de vezel kapot gaat. Als u merkt dat de kapok z'n veerkracht verliest, kunt u een navulverpakking kapok bestellen zodat uw kussen weer als nieuw is.
Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar. Een synthetisch kussen gaat twee tot vier jaar mee en een kussen gevuld met kapok ongeveer anderhalf jaar.
Kapok is ventilerend en vochtregulerend. Zelfreinigend, dus onderhoudsvriendelijk, alleen regelmatig goed opschudden. Ideaal voor mensen met een huisstofmijt-allergie, deze houden niet zo van kapok. Niet heel erg prijzig, dus het uitproberen waard.
Kapok is een product van de kapokboom. Deze boom komt van nature veel voor in Zuid- en Centraal-Amerika, het Caribisch gebied en tropisch West-Afrika. Deze boom levert grote vruchten waar een wit plukje watten uit steekt. De Kapok.
Het vulgewicht is circa 1.000 gram per kussen. Kapok kussens blijven koel en slapen heerlijk fris.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Wel je echt een dekbed dat speciaal ontwikkeld is voor allergieën, kies dan voor dekbed OKSHORNET. Deze heeft een chemicaliënvrije anti-mijtbehandeling gehad, waardoor huisstofmijt moeite heeft met overleven in dit dekbed. Ideaal voor personen met een stevige huisstofmijt allergie.
Kapok is de meest milieuvriendelijke vezel op de markt. Het laat geen menselijke voetafdruk achter. Dit gecombineerd met diverse eigenschappen als een zijdezacht en droog uiterlijk en antimot-, antimijt-, en isolatiekenmerken, maakt kapok tot een bruikbare, duurzame vezel.
Wat is kapok? Kapok is afkomstig van de kapokboom, een tropische boomsoort die voornamelijk groeit in windstreken zoals Zuid- en Centraal-Amerika, West-Afrika en het Caribisch gebied. Het is een grote boom die tot wel 70 meter hoog kan reiken. Per continent verschilt het uiterlijk van de boom enigszins.
Het ZaZa Bamboe Kussen is als best getest eruit gekomen. Dit komt omdat het voor een hele goede nachtrust zorgt. Het heeft een druk verlagende traagschuim vulling. Hierdoor vormt het kussen zich automatisch naar de vorm van je lichaam!
Kapok is een luchtige vezel die afkomstig is van de zaden van de kapokboom, een boom die voorkomt in tropische regenwouden in Zuid- en Midden-Amerika, India en West-Afrika. Het bijpassende dekbed en kussen zijn gemaakt van dezelfde 100% natuurlijke materialen.
De kankantri (Ceiba pentandra) of wilde kapokboom is een van de hoogste en breedst vertakte bomen van het Surinaamse woud. De boom bloeit eens in de drie jaar met purperkleurige bloemen.
Vooral kussens met een kapok of latex vulling ademen erg goed, waardoor uw hoofdkussen koel blijft. Ook wordt vocht met dit type hoofdkussen goed afgevoerd, wat het kussen geschikt maakt voor mensen die veel transpireren.
Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.
Orthopedische kussens zijn de beste kussens tegen nekpijn en klachten in de nek. Dit is ook uit onderzoek gebleken. Dit soort kussens zorgen daadwerkelijk voor een betere ondersteuning van de hoofd en de nek- en ruggenwervels.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden.
Om de kans te vergroten dat de vlekken daadwerkelijk zijn opgelost nadat de wasbeurt klaar is, was u de kussens in een combinatie van 3 kopjes warm water, 1 kopje vloeibaar vaatwasmiddel, ongeveer een half kopje soda, een half kopje natuurazijn en een normale dosis wasmiddel.