Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden.Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd.
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
Auslese is de aanduiding voor een bepaald type Oostenrijkse en Duitse wijn. Het woord kan misschien wel het beste worden vertaald met uitgelezen, uitgezocht, waarbij lezen (NL) en lesen (D) beide zoeken betekent. Daarnaast heeft het Duitse woord lesen ook de betekenis oogsten.
Omdat de gisting van de most traditioneel in een koel klimaat plaatsvindt, zal deze voortijdig stoppen waardoor het zo bekende restzoet in de wijn achterblijft. Hierdoor komt het dat vele tientallen jaren “de Spätlese” bekendstond als een zoete wijn.
Kabinett is een kwaliteitslabel voor wijnen die niet met suiker zijn aangezoet (chaptalisatie verboden) en vertrekken van een druivenmost met minimaal 70 tot 85 graden Oechsle, afhankelijk van wijnregio en druif. Oechsle is een maat voor mostgewicht.
Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden. Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd.
zoete wijn in Duits vertaalt naar: Dessertwein, süßlicher Wein (2 vertalingen totaal).
Het alcoholpercentage van deze Duitse wijn is 8,5%.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Auslese Pfalz is een smakelijke zoete wijn wat afkomstig is uit de Rheinphalz regio in Duitsland. Deze heerlijke zoete wijn wordt door de zuurheid in de druiven goed in balans gehouden.
(Formule: zuren + 10 tot maximaal 18). Lieblich (zoet). Deze wijnen hebben een hoeveelheid restsuiker die hoger ligt dan de normen voor halbtrocken, maar niet meer dan 45 gram per liter bedraagt. Lieblich wordt soms ook wel aangeduid als halbsüss (halfzoet).
Feinherb is een vaag gedefinieerde term voor wijnen met pakweg 10-20 gram restsuiker per liter, waar de maximaal toegelaten restsuiker voor halbtrocken 18 gram per liter bedraagt. Vandaar dat feinherb over het algemeen iets zoeter smaakt zonder daarom mierzoet te zijn.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Wat eet je bij Rieslingwijnen
Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten.
Houdbaarheid witte wijnen
Duitse Riesling of Franse Sauternes ontwikkelen zich uitstekend op fles. Ook zoete witte wijnen uit Oostenrijk of Duitsland bewaren over het algemeen nog enkele jaren. De houdbaarheid van Sauvignon Blanc daarentegen is niet langer dan één jaar.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië. De riesling-druif doet het goed in veel verschillende klimaten en is daardoor een geliefd druivenras.
Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese en Eszencia. Het zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel meer dan 150 gram suiker per liter. Ze kunnen gedronken worden bij hoog zoete desserts, maar ook bijvoorbeeld bij foie gras.
Hoe lang kan Vin Santo worden bewaard? Vin Santo heeft een goed bewaarpotentieel en kan zeker 10 jaar of langer in uw eigen wijnkelder bewaard worden.
Hugo is officieel een cocktail. Het is een beroemd aperitief afkomstig uit het Bolzano in het Italiaanse Zuid-Tirol. Overal in deze regionen kent men Hugo en staat het trots op de drankenkaart. Ze mixen het zelf, met spumante uit de regio.
Toltraum zoete witte duitse wijn 1000ml.
zoet → süß zoet → süß, lecker, zuckerhaltig, gezuckert, wohlriechend, duftend, Lekerei, Süßigkeit, Süßes, Balsam. zoeten → zuckern. zoeten → süßen.