Het belangrijkste voordeel van ontslag via een vaststellingsovereenkomst is dat er geen ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter gevoerd hoeft te worden. Jouw werkgever vermijdt daarmee het risico dat hij de ontslagprocedure verliest of misschien een (veel) hogere transitievergoeding moet betalen.
De arbeidsovereenkomst kan op 2 manieren beëindigd worden: Ontslag met wederzijds goedvinden: u maakt samen afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en legt die vast in een beëindigingsovereenkomst. U krijgt geen transitievergoeding. Opzegging met instemming: dit is een eenzijdige opzegging door uw werkgever.
Doorbetaling van salaris tot aan de ontslagdatum
Deze datum wordt in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Tot aan die datum is uw werkgever verplicht uw salaris door te betalen. Daarnaast heeft u over deze periode recht op vakantiegeld, een 13e maand en uitbetaling van een eventueel restant aan vakantiedagen.
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
Grof gezegd bedraagt die vergoeding 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar. Dus als je 6 jaar hebt gewerkt is de transitievergoeding 2 bruto maandsalarissen. Met 'bruto' bedoelen wij inclusief vakantiegeld en andere structurele elementen zoals een 13e maand en een structurele bonus.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar.Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).
Het officiële antwoord is: nee.Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst.
Ontslagen? Dan krijg je bijna altijd het wettelijke minimum geldbedrag mee: de transitievergoeding. Gaan jij en je werkgever uit elkaar via een vaststellingsovereenkomst, dan kan je een hogere of lagere vergoeding krijgen: de ontslagvergoeding.
Bij een beëindiging in onderling akkoord is de werknemer niet onvrijwillig werkloos. Hij kan daardoor uitgesloten worden van het recht op werkloosheidsuitkeringen gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 52 weken.
Voor 50- en 60-plussers geldt GEEN hogere transitievergoeding meer. 50- en 60-plussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als JONGERE werknemers. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Vóór 2020 ontvingen 50-plussers en 60-plussers een hogere transitievergoeding bij ontslag.
Voldoet u aan alle voorwaarden voor een WW-uitkering?Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen. Let op: Uw werkgever moet rekening houden met de opzegtermijn, als hij de einddatum van uw arbeidsovereenkomst vaststelt. Als hij dit niet doet, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW.
Wanneer stel je een vaststellingsovereenkomst op? wordt vaak opgesteld als het arbeidscontract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden. Door het opstellen van een vaststellingsovereenkomst voorkom je een ontslagprocedure via de kantonrechter of UWV.
Ga op een respectvolle manier de onderhandeling in: probeer samen met je werkgever toe te werken naar een regeling waar jullie je allebei in kunnen vinden. Blijf vriendelijk en toon begrip voor de belangen die je werkgever heeft; Wees realistisch in je doelen: wees reëel in wat haalbaar is en wat je kan vragen.
Als u een transitievergoeding accepteert heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van uw WW uitkering.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werknemer alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. De beëindigingsovereenkomst is het bewijs van de afspraken die u samen maakt.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Wanneer onderhandelen nergens toe leidt, wordt ofwel het dienstverband weer opgepakt of de werkgever start een ontslagprocedure. Bij het vroegere ontslagstelsel had de werkgever keuze uit 2 ontslagroutes. Bij de kantonrechter een ontbindingsverzoek indienen of een ontslagvergunning bij het UWV verkrijgen.
Gemiddelde transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst
De gemiddelde “transitievergoeding” die in een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opgenomen bedraagt 0,57 bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Dit is dus 0,24 bruto maandslaris hoger dan de wettelijke berekening.
In de meeste gevallen zal de werkgever hierop een vast bedrag aangeven dat zal worden vergoed van de juridische kosten. Dit bedrag ligt meestal tussen de 500 en 750 euro voor een onderhandeling. Dit is inclusief beoordelen van de overeenkomst.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
Kan uw medewerker na twee jaar ziekte nog steeds niet werken? Dan kunt u als werkgever zijn of haar contract stopzetten. In dat geval heeft uw zieke medewerker recht op een geldbedrag, de zogenaamde transitievergoeding. Sinds 2020 is de hoogte van de transitievergoeding een derde brutomaandsalaris per gewerkt jaar.