In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
Tomatenketchup onderscheidt zich van curry door een zoetere en mildere smaak.
Een curry is een gerecht dat bestaat uit groenten en vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige of pittige saus. Die saus wordt op smaak gebracht wordt met kruiden als kurkuma, komijn, koriander en gember of gele, groene en rode currypasta's. Je serveert vaak met brood of met rijst.
Ketchup wordt volgens hen gezien als de traditionele saus die bij een speciaal hoort.
Als minst slechte saus kiest Quest uiteindelijk ketchup. Deze saus scoort op bijna alle punten het beste, behalve op suiker. Maar de enige concurrent volgens de wetenschappelijke website, curry, scoort nog slechter op het gebied van suiker.
Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal in je curry gebruikt, maar over het algemeen zijn curry's heel gezond. Ze zitten vaak namelijk boordevol groenten, waardoor ze meestal ook niet al te veel calorieën bevatten. Zeker de vegetarische varianten. Bovendien kun je er prima wat restjes in verwerken.
Dan raad ik aan om een maaltijd te kiezen met een rode saus. Sauzen met een rode kleur zijn namelijk over het algemeen caloriearmer dan andere sauzen en bevatten minder schadelijke vetten. Sauzen met een witte of gelere kleur daarentegen zijn vaak gemaakt op basis van mayonaise of bevatten room of kaas.
Curry in India is niet zo gek, kies voor een echt pittige curry de vindaloo. Deze curry wordt traditioneel gemaakt met kashmiri-chilipoeder, maar sommige chefs kiezen voor de bhut jolokia-peper die bekendstaat als een van de heetste pepers ter wereld.
Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene. Kip past goed bij elke curry. Specifiek smaken eend, rundsvlees, varkensvlees en aubergine ook heel lekker met rode curry. Gele curry krijgt zijn kleur van verse kurkuma en doet daarom ook wat meer denken aan currypoeder.
De gele curry is de meest milde curry. Hij wordt – niet geheel verrassend – gemaakt met gele chilipepers. Maar zijn kleur krijgt hij vooral van kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand nam prik gaeng karee genoemd.
In de winkel koop je potjes of zakjes met curry- of kerriepoeder. In dat geval gaat het om een mix van specerijen die wereldwijd gebruikt wordt voor allerhande kruidige gerechten. De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt.Belgen houden het bij currypoeder.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen. De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen.
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel. ' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Zoals je ongetwijfeld al wist als voedselliefhebber is curry afkomstig uit India en pas hierna verder verspreid naar de rest van Azië. Erg veel landen zoals Sri Lanka, Thailand en Indonesië hebben inmiddels allerlei soorten variaties bedacht op Indiase curry en het wordt dagelijks wel gegeten in deze landen.
Curry, ook bekend onder de naam currygewürz of currygewürzketchup is een in België, Denemarken, Duitsland en Nederland veel gegeten saus. Het is een kruidige variant van tomatenketchup.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
7. Mayonaise, ketchup, curry, mosterd. Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken. Kijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is en bewaar na het openen in de koelkast.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
Groene, rode en gele curry
Zoet is hij niet per se. Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper. De curry is naast pittig lekker fris, omdat er ook nog verse koriander, limoenblad (kaffir) en Thaise basilicum doorheen gaat.
Je hebt verschillende merken en (suiker)variaties (bijvoorbeeld zonder toegevoegde suikers) in de supermarkt, maar feit blijft dat er eigenlijk altijd meer suiker in ketchup dan in mayonaise zit. Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander.
Sauzen met de meeste en minste suikers
Mayonaise scoort hier verrassend genoeg het beste! Curry daarentegen bevat erg veel suiker, terwijl het juist maar weinig calorieën bevat.