Door het wijken van de rechte buikspieren is de core vaak verslapt wat na de bevalling kan leiden tot rugklachten en bekkenbodemklachten. In veel gevallen herstelt het lichaam zich na 6 maanden, maar ook vaak genoeg houden de klachten aan. In dat geval is het raadzaam hulp in te schakelen van een specialist.
Diastase na bevalling
Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten. Op zich is het niet erg als je een half jaar na de bevalling nog een diastase hebt, maar je kunt er wel klachten van hebben.
Als je uitpuilingen van de buikwand ervaart, moet je deze laten controleren door een professional. Doe geen verdere oefening! Diastase kan altijd erger worden Ook als je er in het begin geen last van had, kunnen er door te zware en ongecontroleerde oefening altijd problemen ontstaan.
Of er is bij activiteiten teveel druk en spanning op de buik waardoor de opening ook blijft bestaan. Net na je bevalling kan de diastase 2-4cm zijn. Dat is volledig normaal. Daarna zal langzaam (en bij elke vrouw dus in een ander tempo) deze ruimte kleiner gaan worden tot hij zo goed als gesloten is (0,5cm mag).
Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken. Een vrouw met een rectus diastase kan elk van de volgende symptomen hebben: Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
Helaas is een diastase niet altijd te voorkomen , maar wat je echt niet moet doen tijdens je zwangerschap zijn oefeningen of bewegingen waarbij je je rechte buikspieren flink moet aanspannen . Dus geen sit-ups , maar ook niet recht omhoog komen wanneer je bijvoorbeeld uit bed komt.
De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, dit zal geen levensbedreigende situatie geven. Bij grotere breuken kan de inhoud ook uit een deel van de darmen bestaan. Wanneer de darm in de breuk bekneld raakt, ontstaat wel een gevaarlijke situatie.
Leg uw vingers op de middenlijn van de buik. Til uw hoofd en uw schouders licht op, zodat u voelt dat uw buikspieren aanspannen. Als er een bult of juist een gleuf ontstaat in de middenlijn, dan is er sprake van rectus diastase. Ook bij het optillen van een been is de bolling vaak zichtbaar in het geval van diastase.
De plastisch chirurg meet tijdens het lichamelijk onderzoek de afstand tussen beide rechte buikspieren. De mate van diastase kan boven en onder de navel verschillen. Zo nodig krijgt u een echo van uw buik om ook op die manier de diastase te meten.
Deze diastase kan langs de gehele lijn optreden. Tijdens de zwangerschap kan deze lijn meerekken tot 2 à 2,5 cm. Daarna kan er een breukje optreden, die bij het voelen met de vinger meer dan die 2,5 cm breed is.
Diastase ontstaat wanneer de druk of trek op de rechte buikspieren groter is dan het tussenliggende weefsel aankan. Het jaar van de zwangerschap is bij uitstek zo'n moment. Door de hormonale veranderingen wordt de stevigheid van het bindweefsel minder.
Krijg je een buikspierblessure dan bestaat de eerste behandeling uit rust en koelen. Soms kun je wel gewoon blijven tennissen, maar het is beter om geen services en bovenhandse slagen te slaan zolang je nog pijn hebt.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand. Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan.
Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen. 'Je hebt de baby, verliest bloed, vloeistoffen, vruchtwater,' legt Sarah B.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
Bij pijn aan je buikspier is het advies vaker op de dag: in rug- of buiklig ontspannen naar je buik ademen. Bijvoorbeeld 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen gedurende 2 minuten. 3 tot 6 keer per dag een wandeling van 5 tot 10 minuten.
Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek. Meestal een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen).
Veelvoorkomende problemen die aan de hand van een echografie kunnen worden aangetoond zijn peesontstekingen, peesverkalkingen, spierscheuren, scheuren van ligamenten, slijmbeursontstekingen ... In meer zeldzame gevallen kunnen fracturen of barstjes worden aangetoond.
Als de pijn meer aan de zijkant van de buik voelbaar is, dan zijn het de schuine buikspieren die beschadigd zijn. Vooral na krachttraining of veel buikspieroefeningen kunt u de volgende dag flink wat spierpijn voelen. Meestal verdwijnt de pijn na een aantal dagen vanzelf.