De topjes en jonge scheuten van de brandnetel kunnen als een soort spinazie gegeten worden. De lange stengels smaken het beste in het voorjaar. Zeer jonge stengels zijn heerlijk als sla. Als je ze met blote handen wilt plukken, kun je dat het beste doen door ze aan de onderkant vast te pakken.
De grote brandnetel is waarschijnlijk een van de meest gekende wilde eetbare planten. Je vindt ze terug in gematigde klimaten en grote delen van de wereld.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Met een schaar knip je de jonge toppen uit de planten. Als je heel handig bent, kun je brandnetels ook met blote handen van onderen plukken. De brandharen op de stengel staan namelijk naar boven en als je ze vanaf de grond aanpakt kunnen de weerhaakjes zich niet in de huid vastzetten.
De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond. Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen.
Kun je deze plant eten of drinken als thee. Zo bevat de witte dovenetel vitamine B en C en is het rijk aan kalium. Je kunt de bloemen, bladeren en de stengel eten. Je kunt ze bijvoorbeeld door een salade doen, een pesto van maken of een lekkere soep.
De witte dovenetel is een plant die je vaak in het wild tegenkomt. Het blad lijkt sprekend op die van de brandnetel, maar hij prikt niet.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
De topjes en jonge scheuten van de brandnetel kunnen als een soort spinazie gegeten worden. De lange stengels smaken het beste in het voorjaar. Zeer jonge stengels zijn heerlijk als sla. Als je ze met blote handen wilt plukken, kun je dat het beste doen door ze aan de onderkant vast te pakken.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
De quercetine in de brandnetel heeft een ontstekingsremmend en een mastcel-stabiliserend effect. Het vermindert histamine afgifte uit basofielen en mestcellen. Urtica is een belangrijk anti-allergicum bij urticaria met brandende pijn en hevige pruritus.
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag. Wil je een ontgiftingskuur uitproberen? Dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken.
Brandnetel (Urtica) is een plantengeslacht, waarvan in Nederland en België de grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens) voorkomen. Het geslacht kent tussen de 30 en 45 soorten, waarvan er 4 in Midden-Europa voorkomen.
Droog de brandnetels op 68 graden gedurende ongeveer 6 uur. (de tijd is afhankelijk van de vochtigheid van de brandnetels). Brandnetels moeten volledig droog aanvoelen. U kunt gedroogde brandnetels gebruiken voor brandnetelsoep, brandnetelthee, brandnetelkroketjes en brandnetelpuree.
Iedereen die ooit met brandnetel in aanraking is geweest, weet dat de plant te herkennen is aan een branderig gevoel van de huid bij aanraking. De dikke harige steel en de gekartelde bladeren zijn andere kenmerken die de sterke woekeraar duidelijk verraden in de tuin. Er bestaan ook dovenetels.
Tip 2: Pluk in het groen
Nu zijn brandnetels een kei in het opnemen van stikstof en groeien ze dus graag naast plekken waar veel uitlaatgassen zijn. In de berm bijvoorbeeld. Maar pluk daar liever niet (voor je eigen gezondheid). Loop iets verder in een park, bos of stuk natuur en pluk ze daar.
Hoe pluk je brandnetel? De brandnetel plukken zonder 'geprikt' te worden kan je doen door tuinhandschoenen aan te doen en dan de brandneteltoppen met een schaar afknippen en in een bak opvangen. Maar je kunt ze ook plukken als je geen handschoenen of schaar bij je hebt.
Brandnetels prikken het hele jaar door. Je kunt de brandnetels echter ook plukken, bijvoorbeeld voor brandnetelthee, zonder geprikt te worden. De haartjes staan namelijk naar boven. Pak je het blad vast met één vinger boven en één vinger onder en trek je het blad in de richting van de haartjes mee, dan is het mogelijk.
Mix de brandnetels fijn in een blender of bakje van de staafmixer. Voeg de brandnetels toe aan de vaseline en roer goed door. Laat de brandnetels 4 uur trekken in de vaseline. Zet het vuur laag maar zorg ervoor dat de vaseline vloeibaar blijft.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Als u brandnetelthee wil maken van verse brandnetelblaadjes, was deze dan en kook wat water. Doe uw brandnetels in het gekookte water en laat ze minimaal 24 uur en maximaal 48 uur trekken. Als u brandnetelthee wil maken van gedroogde blaadjes hoeft u de brandnetelblaadjes maar even in uw kopje thee te laten trekken.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
De blaadjes van (alle) dovenetels zijn eetbaar. Pluk vooral de jonge blaadjes en meng ze onder de sla. Wel opletten dat je de plant plukt op een schone plaats natuurlijk. Hier vind je meer over de eetbare Paarse dovenetel.
Groot deel van de gele dovenetel is eetbaar. Van het blad kun je thee zetten. Jonge blaadjes doen het goed in de salade en de bloemen kun je gebruiken in salades en toetjes en doen het ook prachtig op taarten.
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.