Thermische uitzettingscoëfficiënt: 10 x 10-6 per °C. Per meter lengte krimpt de plaat: 25 x (10 x 10-6) m = 0,25 mm/m.
Voor beton is de thermische uitzettingscoëfficiënt afhankelijk van het gebruikte toeslagmateriaal: voor gewoon grindbeton: 12 x 10-6 per °C; voor beton met harde kalksteen: 8 x 10-6 per °C; voor beton met licht toeslagmateriaal: 7 tot 11 x 10-6 per °C.
Scheuren veroorzaakt door hydraulische krimp
Beton in de open lucht krimpt doorgaans tijdens het uitharden. Dit komt doordat een deel van het water in het beton verdampt. Scheuren ontstaan wanneer de krimpkrachten groter worden dan de sterkte van het beton.
Thermische lengteverandering
Materialen zetten uit als ze warmer worden (kruip) en krimpen als ze afkoelen (krimp). Deze kruip en krimp onder invloed van temperatuurwisselingen wordt ook wel thermische lengteverandering genoemd.
Δl = α x l x Δt
De uitzettingscoëfficiënt geeft een verandering in één richting. In de praktijk zijn materialen driedimensionaal. Dit betekent dat het materiaal in drie richtingen uitzet. De kubieke uitzettingscoëfficiënt is ongeveer gelijk aan 3 x α.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
- beton heeft een lage treksterkte maar een hoge druksterkte en draagt daarom de drukkrachten over op bijvoorbeeld de fundering. In op buiging belaste platen en balken ligt het wapeningspercentage in de praktijk ongeveer tussen 0,2 à 0,6 % bij platen en 0,5 à 1,2 % bij balken.
De belangrijkste regel om scheuren te voorkomen is: bescherm je betonvloer. Dat kan met een extra coating of beschermlaag die over jouw betonvloer wordt gegoten.
Zowel tijdens het drogen als tijdens het bakken wordt je werkstuk kleiner. Het percentage krimp hangt af van de kleisoort. Sommige kleisoorten krimpen zo'n 10 procent, porselein bijvoorbeeld krimpt tot wel 20 procent. Die krimp kan de oorzaak zijn van problemen in je werkstuk.
Alhoewel er niet een bepaalde tijd gesteld kan worden, omdat deze volledig afhankelijk is van diverse factoren, kan globaal gesteld worden dat beton optimaal gedroogd is na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al beloopbaar, maar nog niet maximaal te belasten. Een dekvloer kan er al wel overheen gelegd worden.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Vooral bij vloeren is dit risico erg groot, omdat je daar een erg groot oppervlak hebt in verhouding tot het volume. Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'.
De eenheid Kelvin (symbool K) is de temperatuur in graden Celcius waarbij je 273 bij optelt. Dit betekent dat als het water met 1 graad toeneemt (ΔT = 1 K), de relatieve volumeverandering ΔV/V = 2.1 tienduizendsten bedraagt. Het water zal dus 0.02 % uitzetten bij een temperatuursverhoging van 20 naar 21 graden Celsius.
Op wikipedia staat een lijstje met uitzettingscoëfficiënten van diverse vloeistoffen: Kubieke uitzettingscoëfficiënt, γ van enkele vloeistoffen Stof γ in 10-3/K bij 20°C Alcohol (Ethanol) 1,10 Aceton (Propanon) 1,43 Benzine 1,06 Benzeen 1,23 Chloroform (Trichloormethaan) 1,28 Azijnzuur 1,07 Ether 1,62 Kwik 0,18 ...
Ten opzichte van andere metalen zoals staal en RVS heeft aluminium een relatief hoge lineaire uitzetting. Zo zet aluminium bij een gelijk temperatuurverschil meer uit dan staal.
Als het buiten 30 graden of warmer is, zorgt dat voor een snelle opwarming van de brandstof van meer dan 20 graden. De benzine of diesel zet dan in je tank met ongeveer 2 procent uit, wat overeenkomt met 1 liter meer volume in een tank van 50 liter.