Niet alle soorten bamboe zijn eetbaar, maar daar lees je zometeen meer over. Het eetbare gedeelte van bamboe zijn de bamboescheuten, ook wel bamboe spruiten genoemd. Er zijn verschillende redenen waarom het eten van bamboescheuten zo gezond is. Ze bevatten namelijk veel vitamines, vezels en mineralen.
Bamboe is in veel soorten verkrijgbaar en allemaal produceren ze zeer voedzame, eetbare scheuten. De beste scheuten om te oogsten zijn de dikste stammen. De soorten Phyllostachys dulcis en Phyllostachys edulis zijn in de culinaire wereld het populairst omdat ze niet bitter zijn.
Het zal je ondertussen niet meer verbazen dat bamboe ook nog eens enorm gezond is om te eten. Bamboescheuten hebben weinig calorieën en koolhydraten maar zitten vol met proteïne. En bamboescheuten bevatten minder suikers dan de meeste fruit en groenten. Ze zijn helaas arm aan vezels, en bestaan voor 91% uit water.
Bamboescheuten smaak
De smaak van bamboescheuten is fris en knapperig. De bamboescheuten zijn heerlijk in wokschotels, in combinatie met bijvoorbeeld paprika, ui en paksoi. Je kunt bamboescheuten ook zo gebruiken: Verwerken in salades.
De meeste eetbare en smakelijke bamboescheuten zijn afkomstig van de 'phyllostachys' bamboe. Zoals we al eerder vertelde zijn alleen bamboescheuten (ook wel bamboe spruiten genoemd) eetbaar van de bamboeplant. Dit zijn de 'uitlopers' van de bamboe plant. Je kunt dus alleen deze scheuten van de bamboe eten.
De rauwe scheuten van de bamboe zijn niet eetbaar, want ze bevatten giftige cyanogene glycosiden. Deze stof wordt afgebroken door hoge temperatuur. Scheuten zijn eetbaar nadat ze gekookt zijn, ze zijn dan knapperig en hebben een frisse smaak.
Verse bamboescheuten moet je altijd eerst koken voordat je ze in je gerecht kan gebruiken. Verwijder eerst de buitenste harde laag. De kern die je over houdt, snij je in dunne reepjes en kook je. Indien je ze onvoldoende kookt, hebben ze een bittere smaak en zijn ze moeilijk verteerbaar.
Valle del sole Bamboescheuten bestellen | ah.nl.
De gekochte Bamboescheuten uit de diepvries bij de Toko zijn al goed doorgekookt en prima van smaak. Door Bamboescheuten met andere groente te wokken en verschillende kruiden toe te voegen kun je een smakelijk gerecht op tafel zetten.
Haren: Bamboe extract kan er voor zorgen dat het haar minder uitvalt en dat haargroeiproblemen minder worden. Tevens kan bamboe extract er voor zorgen dat het haar een mooie glans krijgt. Huid: Zoals eerder vermeld is kiezelzuur onderdeel van collageen.
Omdat bamboe geen cafeïne bevat, is het geschikt voor kinderen en kan het heel de dag worden gedronken. Bamboe thee heeft de zachte smaak van witte thee en kan zowel warm als koud worden gedronken. Bamboe thee is niet alleen lekker maar ook gezond en bevat kalium, vitamine C, ijzer en silicium.
Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Dat wil zeggen dat het de huid beschermt tegen infectie en schadelijke invloeden van buitenaf, zoals pollutie. Het versterkt dan ook nog eens je huidbarrière, waardoor die beter bestand is tegen de bacteriën die puistjes veroorzaken.
Bamboescheuten bereiden & bewaren
Verse bamboescheuten zijn 1-3 dagen houdbaar in de koelkast. In blik zijn ze houdbaar tot de houdbaarheidsdatum is verstreken. Verwijder de schutbladen van verse bamboescheuten en snijd ook de harde onderkant en het harde puntje weg.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Rebung, Indonesisch voor “jonge bamboe spruit”.
Op de stengels zit een waslaag die ruikt naar sandelhout waar wierrook van gemaakt wordt. Deze bamboe heeft luchtkanalen in de wortelstokken en wortels die aangepast zijn voor het groeien in natte gebieden. De ideale bamboe voor het planten in waterrijke gebieden.
Bamboe is een langzaam te vermeerderen plant waardoor het vaak in tuincentra en bij kwekers ook kostbare planten zijn. Het probleem bij bamboe is dat je minimaal 3 wortelknopen op een wortelstok moet hebben voor een wortelstokstek of een halm met minimaal 1 knoop met bladeren.
De beste vocht-en temperatuurregulatie heeft u met een zijden dekbed. TENCEL™ en bamboe viscose gaan minder lang mee dan zijde. In vergelijking met katoen, dons of wol bieden bamboe en TENCEL™ een betere vocht en temperatuurregulatie.
Bamboe is ontzettend zacht voor de huid en hypoallergeen. Mensen met een gevoelige huid of met een allergie voor andere textiel, kunnen bamboe met een gerust hart dragen. Bamboe neemt zeer goed vocht op, zelfs meer dan katoen.
Kleding en ondergoed van bamboe is zacht en comfortabel. Bamboekleding is ademend. In de stof zitten minuscule gaatjes waardoor het zweet gemakkelijk verdampt. Bamboe is een lichaamsisolator: bamboe houdt je koel in de zomer en lekker warm in de winter.
Bamboezout (Jukyeom) is een unieke zoutsoort uit Korea. Het werd er 1000 jaar geleden ontwikkeld door monniken als gezondheidsremedie voor de Koreaanse bevolking. In Duitsland kreeg 'bambu salz' of bamboezout bekendheid dankzij Dr. Rudolph, een bedrijf dat gezonde 'levens-middelen' of middelen om te leven verkoopt.
Tabashir, ook bamboesuiker genoemd, is een aftreksel van de bamboe dat zich bevindt ter hoogte van de knooppunten in de stam. Dit is een enorme bron van silicium. De bamboe die Laboratoires Fenioux u voorstelt, bevat ongeveer 75 % silicium.
Door supplementen te slikken kun je namelijk een teveel aan silicium binnenkrijgen. Het is niet duidelijk of een teveel aan silicium schadelijk voor je is.