Bij een vast contract kan je proeftijd maximaal 2 maanden duren.Daarvan kan niet in de cao worden afgeweken.
U kunt ontslag nemen tijdens uw proeftijd. U hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn. Maar u heeft geen recht op een WW-uitkering als u zelf ontslag neemt. U kunt eventueel wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van uw gemeente.
Het afspreken van een proeftijd is niet verplicht. Tijdens de proeftijd mogen u en uw werknemer op elk moment opzeggen. Wilt u een proeftijd afspreken, dan moet u dat schriftelijk doen. Dat betekent dat de proeftijd in de arbeidsovereenkomst of in de cao moet staan.
Kortom; uit de uitspraken blijkt dat een arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd voordat er ook maar één dag gewerkt is. In de overeenkomst moet dan wel sprake zijn van een proeftijd of een tussentijds opzegbeding. Voor jou als werkgever is dit positief wanneer je op korte termijn afscheid wilt nemen van een werknemer.
Conclusie: je mag voor aanvang arbeidsovereenkomst je baan opzeggen, maar neem ook dan minimaal 1 maand opzegtermijn in acht. Als zeer kort voor aanvang werk wordt opgezegd kan wel een schadevergoedingsplicht bestaan.
Indien een van de partijen het contract eenzijdig wenst op te zeggen, zonder ernstige reden, kan dit alleen in de eerste helft van het contract (tot maximaal 6 maanden). Ze zal het moeten opzeggen. Anders zal de partij die het contract opzegt, een opzeggingsvergoeding moeten betalen aan de andere partij.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Wat is de bedenktijd bij ondertekenen van een arbeidsovereenkomst? De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt.
Een overeenkomst vernietigen kan door middel van een brief, of door een rechter te verzoeken de vernietiging uit te spreken. De vernietiging heeft andere gevolgen dan de ontbinding. Zo heeft de vernietiging terugwerkende kracht, wat betekent dat er wordt gedaan alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan.
Een ondertekende offerte is bindend.
Die kan kan je niet zomaar verbreken. Je klant kan wel beslissen om de opdracht niet te laten uitvoeren, zonder dat hij daarvoor een goede reden moet opgeven. Je kan hem dus niet verplichten om het project te laten doorgaan.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever in principe op elk moment de arbeidsovereenkomst opzeggen. Opzeggen mag niet als er sprake is van discriminatie. Bij een opzegging in de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
Nee, het is niet mogelijk om een werknemer gedurende een proefperiode werkzaamheden te laten verrichten, zonder dat daarvoor loon wordt betaald. Anders zou het kunnen zijn als sprake is van een stage.
U kunt met uw werkgever een proeftijd afspreken. Afhankelijk van uw arbeidsovereenkomst mag deze proeftijd maximaal 1 maand of 2 maanden duren.
Ontslag tijdens proeftijd
Bij ontslag in proeftijd gelden weinig beperkingen voor een werkgever. Ontslag mag echter niet wanneer er sprake is van discriminatie. Een werknemer die bijvoorbeeld ziek of zwanger is, mag in de proeftijd ontslagen worden, maar de arbeidsongeschiktheid mag niet als reden opgegeven worden.
Het doel van een proeftijd is wederzijdse kennismaking. De proeftijd is gebonden aan een wettelijke maximum duur van 1 of 2 maanden afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst.
Vastleggen duur van de wettelijke proeftijd
Dan mag een werkgever geen proeftijd aanhouden. De lengte van de proeftijd hangt namelijk af van je arbeidsovereenkomst: Arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar: maximaal 1 maand. Tijdelijk arbeidscontract zonder specifieke einddatum: maximaal 1 maand.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop.
De bedenktijd stopt 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract voor een dienst is gesloten. Volgens de wet mag u tot die tijd zonder reden van de koop af. U hebt ook bedenktijd als een digitaal product gratis lijkt, maar u wel uw persoonsgegevens moet delen om het af te nemen.
Een opzegging van een werknemer via whatsapp is dus gewoon rechtsgeldig. Daarbij is het voor een werkgever dus wel van belang de gemoedstoestand van de werknemer in de gaten te houden en te checken of de werknemer zich de consequenties realiseert.
Schriftelijk vastleggen
Meest waardevol is het als de werkgever en de werknemer voor de verlenging van een arbeidsovereenkomst tekenen. Als de werknemer niet kan of wil tekenen, dan voldoet het schriftelijk bevestigen aan de werknemer van de gemaakte afspraken ook.
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.
Een aanbod (bijvoorbeeld tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst) kan alleen ingetrokken worden tot het moment dat de andere partij (bijvoorbeeld de kandidaat-werknemer) de mededeling dat hij het aanbod aanvaardt, verzonden heeft.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.