Je nek en hoofd worden het meest aan de zon blootgesteld. "Andere typische plekken waar je snel verbrand zijn de haarlijn, lippen en oren, omdat je die vaak vergeet in te smeren", vertelt assistent-professor dermatologie van de Icahn School of Medicine Orit Markowitz aan Huffington Post.
Als u uw oren te lang blootstelt aan uv-stralen van de zon of de zonnebank kunnen ze rood verkleuren en zelfs verbranden. Met name de zeer gevoelige huid van de oorschelp is kwetsbaar. Lichte verbranding kunt u verhelpen met een aftersun-crème of een koele, natte handdoek.
Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Maar nee, je hebt er geen apart product voor nodig. Meer zelfs, zo'n aftersun bevat vaak irriterende ingrediënten als parfum, menthol en alcohol. Precies die 'koelende' stofjes zetten je huid extra onder druk, en dat is na écht niet wat je beschadigde huid nodig heeft.
'Gebruik een vochtinbrengende crème'
De dermatoloog raadt mensen die verbrand zijn aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. De bekendste crème is waarschijnlijk die van Nivea.
'We weten dat één verbranding als kind de kans op huidkanker al verdubbelt. ' Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.
Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Mensen met huidtype 1 en 2 dienen extra voorzichtig te zijn.
Vervellen is dus heel normaal en gebeurt langzaam, maar altijd. Als je sneller vervelt, betekent het dat de buitenste laag van je huid is beschadigd door bijvoorbeeld de zon. Je huid maakt dan sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om de beschadigde cellen te vervangen.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
Door een ongeluk of overbelasting kunnen er scheuren ontstaan in het kraakbeen. Deze scheuren kunnen ervoor zorgen dat u veel pijn heeft. Ook kunnen er stukjes losraken en gaan zweven, wat tot irritatie leidt. Het kraakbeen kan zichzelf moeilijk herstellen.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal (1) delen door de verwachte zonkracht (2). Wanneer je huidtype I hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 7 is, kan je dus 60 / 7 = 8,5 minuut onbeschermd in de zon.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Je kunt de roodheid van de huid het beste verkoelen met een aftersun-product van NIVEA. Het is belangrijk dat je een hydraterende aftersun-lotion gebruikt en geen volle crème. Deze is eenvoudig aan te brengen en kalmeert de huid.
De werking van een after sun vs.
Daardoor legt het een laagje op je huid, waardoor de warmte niet weg kan. Moeten we niet hebben. Daarom zijn aftersuns beter voor na het zonnen. En ja, als er dan ook nog aloë vera aan is toegevoegd en het een gel betreft, dan is het helemaal licht voor je huid.
Een belangrijk verschil tussen aftersun en een gewone bodymilk is namelijk dat aftersun niet alleen hydrateert, maar ook verkoelende en kalmerende ingrediënten bevat, zoals aloë vera. Daarnaast heeft aftersun een lichtere textuur dan een bodylotion.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.