Net als bij ons ontstaat overgewicht bij honden door teveel voeding en te weinig beweging. Wanneer uw hond onvoldoende beweegt en weinig energie verbruikt, houdt hij energie over. Als dit dagelijks gebeurt wordt uw hond te dik.
Laat jouw hond in beweging blijven
je hebt misschien de neiging om jouw hond minder te laten bewegen als zij te mager is. En het klinkt misschien als een paradox, maar beweging helpt juist om iets dikker te worden. Als jouw hond beweegt krijgt zij namelijk meer honger en zal zij meer kilocalorieën kunnen verwerken.
Te weinig lichaamsbeweging. Net als bij mensen is voldoende lichaamsbeweging net zo belangrijk als goede voeding. Wanneer jouw hond te weinig lichaamsbeweging krijgt, verbruikt hij minder energie. De overige energie zal opgeslagen worden als vet, wat ervoor zorgt dat je hond dikker wordt.
- Kies voor voeding van hoge kwaliteit
Om een mager huisdier te helpen aankomen, is het belangrijk dat je kiest voor goede kwaliteit voeding die een hoog gehalte aan vetten en eiwitten bevat. Deze twee voedingsstoffen zorgen namelijk voor energie.
Afvallen moet rustig en geleidelijk, een vuistregel is dat een hond maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht per week mag afvallen. Een hond van 30 kilogram mag dus maximaal 600 gram per week afvallen. Afvallen kan door minder te eten en meer activiteiten te ondernemen, maar er zijn nog meer tips!
Als je wilt dat je hond gaat afvallen dan moet je zijn stofwisseling actief houden. Dat betekent vooral regelmatig in beweging komen. In de ochtend een uurtje wandelen en vervolgens de hele dag slapen zal niet het gewenste effect hebben. Zorg dat je jouw hond regelmatig over de hele dag stimuleert in de benen te komen.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Dit kan komen doordat hij te weinig voedsel krijgt, hondenvoer van lage kwaliteit eet, zijn voer niet lekker vind of weinig eetlust heeft. Dat laatste kan eventueel samenhangen met gebitsproblemen of een sluimerende ziekte. Ook stress kan zorgen voor een verminderde eetlust bij honden.
Als leidraad kunt u aanhouden dat als uw hond een gezond gewicht heeft, u zijn ribben kunt voelen. De ribben mogen echter niet uitsteken of vanaf een afstand zichtbaar zijn. Als zijn ribben of andere botten, zoals het bekken, van een afstand zichtbaar zijn, is uw hond te mager.
Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D.
Als u echter gewoon op zoek bent naar een gezonde, caloriearme traktatie voor Fido, dan zijn sperziebonen een uitstekende optie. Zoals met elke traktatie, probeer niet meer dan 10% van de dagelijkse voeding van uw hond te nemen, en let op tekenen van maagklachten of allergische reacties.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Noteer alle gewichten, zodat de groei goed in de gaten te houden is. Gemiddeld groeit een pup 1,6 tot vier gram per 24 uur per kg van het te verwachten gewicht op volwassen leeftijd. Dus 1,6 gram voor een pup met een volwassen gewicht van 60 kg en vier gram voor een pup van vijf kg.
Het herkennen van overgewicht
Je hond is te zwaar als hij 5 tot 10% boven zijn ideale lichaamsgewicht zit. Bij 15 tot 20% boven het ideale gewicht is er sprake van obesitas of zwaarlijvigheid.
Voldoende beweging
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar dit laatste punt is belangrijk. Een beetje vet is namelijk helemaal prima, maar een te magere hond moet ook spiermassa opbouwen om gezond en gelukkig te worden én te blijven. Door je hond voldoende beweging te geven wordt hij sterker en groeien zijn spieren.
Wanneer de situatie voor een hond niet veilig voelt, kan hij stress ervaren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je hond niet ontspannen alleen thuis kan blijven. Stress kost veel energie, een hond die veel stress ervaart, kan dus ook gewicht verliezen.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.