De eerste symptomen, hoofdzakelijk maagdarmklachten, treden meestal op 1 - 4 u na de inname van chocolade. De neurologische en cardiologische veranderingen zien we soms pas na 24 tot 36 uur. Bij inname van werkelijk grote hoeveelheden kan het zelfs na 12 -36u lijden tot het overlijden van de patiënt.
Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Mensen met migraine of acne hoeven chocolade niet te mijden.
Het duurt ca. 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen en in die tussentijd wordt via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
In chocolade zit een stofje met de naam Theobromine. Theobromine houdt de mens wakker en alert, maar deze stof kan uiterst giftig zijn voor uw hond en in hoge dosering zelfs dodelijk. Theobromine zit in de cacaoboon.
Theobromine werkt als een soort drug, het heeft een stimulerende en opwekkende werking. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding, de hartspieren en de gladde spierweefsels. Theobromine veroorzaakt een verhoogde lichaamsactiviteit, wat leidt tot een hogere hartslag en snellere urineproductie.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade). Het menselijk lichaam kan theobromine heel goed verwerken.
Zoetwaren & chocolade zijn de n na grootste oorzaak van voedselgerelateerde Salmonella besmettingen bij de mens, met 10,5 procent van de gevallen.
In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Een stijging van histamine kan een versnelde hartslag en hartkloppingen veroorzaken. De diarree treedt vaak 's nachts of een dag na het eten van bovengenoemde voedingsmiddelen op. Een toename van histamine lijkt op een allergie, men spreekt daarom van een schijnallergie, ook wel pseudo-allergie genoemd.
Histamine-intolerantie kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Wanneer je onverklaarbare onrust, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid of darmkrampen hebt, is er mogelijk sprake van een intolerantie.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.