Hoewel sommige werkgevers toestaan dat hun werknemers vakantiedagen overdragen naar het volgende jaar, is dit niet voorzien in de wetgeving. Ook de uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen op het einde van het jaar is niet voorzien in de wetgeving, behalve indien er sprake is van overmacht.
“Een werknemer moet tijdens het jaar alle vakantiedagen opnemen waarop hij in dat bepaalde vakantiejaar recht heeft. Het is dus niet toegelaten om vakantiedagen over te dragen naar een volgend vakantiejaar.
Als niet alle ADV-dagen opgenomen zijn, wordt de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur immers overschreden, wat niet toegelaten is. Het is dus niet mogelijk om ADV-dagen over te dragen of uit te betalen op het einde van het jaar.
Omdat er geen wettelijke verjaringstermijn bestaat voor dergelijke dagen kan het zo zijn dat de ADV dagen mee te nemen naar het volgende jaar. Kijk hiervoor je cao of arbeidscontract na. Wanneer er niets geregeld is over het verjaringstermijn blijven de dagen staan en kunnen ze niet komen te vervallen.
Deze dagen is de werknemer onherroepelijk kwijt, ongeacht de reden voor het niet opnemen van deze vakantiedagen. Overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar is dan ook een onwettelijke praktijk.
Om de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur op jaarbasis te respecteren, is het noodzakelijk om de 12 ADV-dagen op te nemen.
Wettelijke vakantiedagen overdragen of laten uitbetalen is conform de vakantiewetgeving niet toegestaan. Dit betekent dan ook dat de werknemer zijn niet-opgenomen vakantiedagen kwijt is.
Pak je arbeidscontract of de cao er dan bij! Daarin staat het als je recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen en om hoeveel dagen het gaat. Als dat er niet in staat, kun je geen aanspraak op de dagen maken. Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling.
Verder regelt de cao het vaststellen van roostervrije tijd. 24 roostervrije uren kan de werkgever vaststellen na overleg met de OR. Voor het vaststellen van 25 of meer roostervrije uren moet de werkgever aan de OR instemming vragen; de OR moet daar voorafgaand de werknemers raadplegen (art. 4.2).
- in 2025 mag de werknemer tijdens het kalenderjaar maximaal 100 vrijwillige overuren (basiscontingent) presteren en tussen 1 januari en 30 juni 2025 maximaal 120 relance-uren. Er mag nooit een saldo van vrijwillige overuren (basiscontingent en aanvullend contingent overuren) naar het volgende jaar worden overgedragen.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon.
Wat zijn die adv-dagen waar je over leest in je cao? Adv-dagen zijn extra vrije dagen die je zelf opspaart. Dit doe je door wekelijks meer uren te werken dan in je contract staat. Daarna neem je de gespaarde adv-uren ook volgens een regelmatig schema op.
Vakantiedagen overdragen. Je kunt jaarlijks maximaal 11 vakantiedagen overdragen naar het volgende jaar.
Een geplande adv-dag of av-dag behoudt zijn karakter, ook al is de werknemer die dag arbeidsongeschikt. De dag wordt niet vervangen door een dag arbeidsongeschiktheid, waardoor de werknemer de av- of adv-dag later niet meer kan opnemen.
wanneer je een 40 uren contract hebt, werk je dus 8 uur per maand méér en heb je bijgevolg recht op 12 betaalde ADV-dagen per jaar. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar opgenomen worden en kunnen onmogelijk overgezet worden naar het nieuwe jaar.
Meestal kan je ADV-dagen of ATV-dagen niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en je krijgt het meestal ook niet uitbetaald als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Om er zeker van te zijn kun je altijd je cao of bedrijfsregeling checken.
Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen. Dit betekent dat je na een maand 8 ADV-uren hebt opgebouwd en de werkweek ingekort kan worden, uiteraard altijd in overleg met de werkgever.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Er worden 12 dagen ADV toegekend; -een formele werkweek van 36 uur en een feitelijke werkweek van 40 uur. Er worden 24 dagen ADV toegekend.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
ADV staat voor arbeidsduurvermindering. Als een werknemer extra uren werkt kan hij die op een ander moment inhalen als inhaalrust. Daardoor wordt het aantal gewerkte uren in een jaar verkort. Of deze vrije dagen betaald of onbetaald zijn hangt af van de afspraken binnen je bedrijf.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.