Puree op voorhand maken en daarna weer opwarmen is geen enkel probleem hoor. Er zijn verschillende manieren. Wat ik persoonlijk het makkelijkst vind is een beetje melk opwarmen in een steelpannetje en daar de koude puree bijdoen. Warm de puree op een zacht vuurtje voorzichtig op, en vergeet niet geregeld te roeren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Zo verwarm je aardappelpuree het best in de magnetron
Doe de puree in een geschikte kom of schaal en giet er een lepel room bij. Bedek strak met magnetronfolie, zet de magnetron op de helft van zijn vermogen en zet 'm aan voor 1 minuut.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje waarin je de puree invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
Ideaal is om de puree een dag op voorhand al in de koelkast te zetten zodat hij kan ontdooien.
Volgens het Voedingscentrum kun je afgekoelde aardappelpuree tot twee dagen in de koelkast bewaren. Liever langer bewaren? In de vriezer blijft de puree zeker tot drie maanden goed. Schep hiervoor de aardappelpuree over in een luchtdicht bakje.
Voeg eventueel enkele lepels van het kookvocht toe om de puree wat smeuïger te maken. Voeg geen melk, ei of boter toe! Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Deze puree kun je 3 dagen bewaren in de koelkast.
Als je een mixer of keukenmachine gebruikt, komt er te veel zetmeel vrij waardoor je puree plakkerig wordt. Een aardappelstamper vergt meer moeite, maar geeft een beter resultaat.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Verwarm de oven dan voor op 185°C. Zet de schaal eerst afgedekt met aluminiumfolie in de oven en warm het geheel in 25-35 minuten op tot flink heet. Haal de laatste 10 minuten het aluminiumfolie eraf, zodat er een korstje op komt. Culinair redacteur delicious.
De magnetron is niet alleen handig voor het opwarmen van kliekjes, het is ook veilig. Met de oven, pan of airfryer kan het ook ook. - Het antwoord op de vraag: hoe warm je eten weer veilig op? Je kunt eten veilig opnieuw opwarmen in de magnetron.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden.
Net verse aardappelen
"Niemand beveelt aan om dagelijks aardappelpuree te eten, zeker niet uit een pakje", zegt Foodwatch. De organisatie wijst erop dat de puree van Maggi ongezonde toevoegingen bevat zoals zout, vet, suikers en diverse toevoegingen.
Vitamines: Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitamines als verse producten. De vers geoogste groenten gaan meteen van het veld naar de fabriek. Daar worden ze in een recordtempo verhit op 85graden, afgekoeld, gepureerd en diepgevroren. Zo gaan er nauwelijks vitamines en mineralen verloren.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
De allerbeste aardappelpuree maak je met een pureeknijper. Stampen kan ook, maar gebruik in ieder geval geen blender, staafmixer, handmixer, of keukenmachine. Als je de aardappelen namelijk te veel klopt of mixt dan maak je de zetmeelmoleculen kapot en krijg je van die plakkerige, kleffe aardappelpuree.
Het toevoegen van melk zorgt niet alleen voor een fijnere textuur van je aardappelstamppot, maar ook voor een mildere smaak. Het is natuurlijk het makkelijkst om melk zo uit de koelkast in de pan te gooien, maar dat zouden we je toch afraden. Als je koude melk gebruikt, stort je puree namelijk in.
Voeg wat boter en melk toe.Zorg ervoor dat de melk warm is. Zo vermijd je een kleverige puree. Je kan ook altijd een eitje toevoegen.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Laat de puree afkoelen en doe hem over in een diepvries- en magnetronbestendige bakje en vries na het afkoelen in. Bewaartijd 1 à 2 maanden.
Kliekjes in de koelkast
Laat het gerecht altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het in de koelkast schuift. Doe het in luchtdichte plastic of glazen bewaarbakjes of plastic druk- en sluitzakjes. Bewaar de kliekjes dan maximaal drie dagen in de koeling.