Paarden en koeien eten riet als het nog groen is. Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten. De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.
Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven.Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten.
De meeste paarden en pony's hebben aan gras en hooi meer dan voldoende. Alleen als je erg veel arbeid van de dieren vraagt, hebben ze soms bijvoeding in de vorm van krachtvoer nodig. Paarden zijn echte dooreters. Ze zijn van nature ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van vrij laagwaardig gras.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Bladhoudende bomen en struiken
De meeste bladhoudende bomen, struiken en planten zijn giftig voor paarden. Dit zijn bomen, struiken en planten die in de herfst en winter hun blad niet verliezen en een groene kleur hebben (groenblijvende planten). Denk hierbij dus aan de buxus en de taxus.
Haagbeuk (geen beukenhaag)
In dit geval is dat best lastig, want de beukenhaag is giftig voor paarden en de haagbeuk niet. Kies dus voor de bladverliezende soort beuk; de haagbeuk.
Een paar voorbeelden van eetbare planten en kruiden in de paardenweide zijn: de Paardenbloem, Fluitenkruid, witte en rode Klaver, Kamille, Madeliefje, Distel. Tip: Het is belangrijk dat je bekend bent met de namen en het uiterlijk van giftige planten en bomen, zodat je ze kunt herkennen en je paard kunt beschermen.
Bottelroos met geurende witte bloemen. Paarden eten graag bladeren van diverse rozenstruiken, vooral als de bladeren nog zacht zijn. Deze bottelrozen groeien stevig en.. Paarden eten graag bladeren van diverse rozenstruiken, vooral als de bladeren nog zacht zijn.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Paarden vinden appelmoes heerlijk en een klein schepje is al genoeg om een supplement mee te mengen. De appelmoes verbloemt de smaak van het supplement en zo wordt het een echte traktatie. Ga bij voorkeur wel voor een natuurlijke appelmoes zonder toegevoegde suikers.
(Oud) brood
Ervan uitgaande dat brood is gemaakt van tarwebloem, gist, zout en water, zit er op zich niets in het brood dat giftig is voor paarden. Echter: het voeren van veel brood kan leiden tot een verschuiving van de balans in voedingsstoffenopname in het lichaam van je paard.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Veel struiken, met name wintergroene zoals laurier, taxus, buxus en coniferen zijn giftig voor paarden. Deze struiken moeten altijd buiten bereik van paarden blijven.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
Rode klaver (Trifolium pratense) is bloedzuiverend, het kan daarom goed gebruikt worden bij dieren met een huidaandoening. Tevens is het slijmoplossend en vermindert het spierspanning. Rode klaver werkt versterkend en rustgevend voor de zenuwen.
1: Niet alleen de kruipende, maar alle soorten boterbloemen zijn giftig voor paarden en ook voor al ons andere vee. Ze veroorzaken o.a. zweren in de maag en mond, koliek, diarree, ze kunnen er blaren van krijgen en gaan kwijlen, zwaar ademen, rode slijmvliezen en nog veel meer.
Sommige soorten fruit bevatten pitten en die zijn niet goed voor je dier. Dus als je ze kersen, nectarines, abrikozen, Cantaloupe of (water)meloen wilt geven. Zorg er dan voor dat je de pit(ten) eruit gehaald hebt. Voor meloen, Cantaloupe en watermeloen is het daarnaast goed om de schil ook niet te geven.
Sommige groentes zijn specifiek interessant vanwege de bitterstoffen, dat zijn: broccoli, rode bietjes, komkommer, artisjok, pompoen, sla en witlof. En dan zijn er nog meer, maar die mag je alleen in zeer kleine hoeveelheden (1×1 cm) voeren, geef deze ook alleen aan gezonde paarden: bloemkool, boerenkool en spruitjes.
Paarden zijn gelukkig en tevreden als aan hun basisbehoeften tegemoet wordt gekomen: contact met soortgenoten, licht, lucht en voldoende beweging. Dan zijn ze gemotiveerd, coöperatief en leergierig.