Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
Het gebruik van aluminium wegwerpbakken in de magnetron is volkomen veilig. Van de verschillende huishoudelijke apparaten is een van de meest miskende de magnetron.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Het verschil tussen bakpapier en aluminiumfolie
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
Reacties. Aluminiumfolie bestaat voor ongeveer 99% uit zuiver aluminium. Net als met het smelten van ijs naar water ontstaat er hier vloeibaar aluminium. Wel moet voor het smelten van aluminium de temperatuur een stuk hoger zijn, rond de 660 graden Celsius.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Volgens de deskundige zit er een klein verschil tussen de twee soorten folie. Zo zitten er al kleine gaatjes in magnetronfolie waardoor de hete lucht kan ontsnappen, bij vershoudfolie is dat niet het geval. 'Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit', aldus Astrid.
In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.
Geschikt voor de magnetron. Vaatwasserbestendig.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.
Het zit namelijk zo: bij gerechten die je warm wilt houden, is het belangrijk ze te omwikkelen met folie met de glanzende kant naar binnen en de matte kant naar buiten. De glanzende kant reflecteert de warmte en de doffe kant houdt de warmte vast.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Je kunt voor het opwarmen het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of kunststof bakjes gebruiken. Er zijn speciale opwarmborden voor het opwarmen van eten in de magnetron. Let goed op welk materiaal je gebruikt. Meestal staat dit ook wel aangegeven op het bord of bakje.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.