Door met een vork te eten was het makkelijker om de kragen schoon te houden. Ook de toename van de hygiëne is een reden dat mensen met een vork gingen eten. De mensen wilde geen vieze, vetten handen meer. Vroeger gebruikten mensen geen bestek.
Hoe leg ik het bestek neer volgens de etiquette? Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant.Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst.
' Het is de eerste vermelding van het gebruik van de vork in Europa, die in de Byzantijnse wereld al eeuwenlang bestond. Na verloop van tijd gingen de Romeinen toch overstag. Ze transformeerden het bestek dat ze zelf gebruikten – een puntige dolk – tot een spies en later tot een vork om voedsel mee te prikken.
1. Nnl. bestek 'tafelgerei' [1930–40; Theissen 1978]. Ontleend aan Duits Besteck 'couvert' [17e eeuw], een afleiding van het werkwoord bestecken 'besteken, volsteken, bezetten'.
Wanneer het eten wordt voorgesneden en in kleine stukjes op tafel komt, dan is een mes niet nodig. Maar het eten blijft warm en je wilt de kleine stukjes toch uit de kokendhete saus kunnen vissen zonder te knoeien. In Azië kozen ze als oplossing voor stokjes, bij ons kwam de vork in zwang.
Het verhaal gaat dat Amerikaanse spionnen, die in Duitsland gedropt moesten worden, veel moeite hadden dat te leren. Zoals u weet, eten Amerikanen met de vork in de rechterhand en de linkerhand rustend op de tafel. Dat schijnt moeilijk af te leren te zijn.
De vork moet rond de vierde eeuw zijn ontstaan in het Oost–Romeinse Rijk (395–1453) oftewel het Byzantijnse Rijk. De tafelvork gaat wellicht nog verder terug in de tijd, bijvoorbeeld naar oude Grieken, maar hier zijn geen tastbare bewijzen voor gevonden.
Wat was er eerst? De lepel of de vork? De lepel! Maar als àller- allereerste was er een soort mes, in de steentijd van steen en later werd hij steeds verfijnder.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Het bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen.
In 1361 werd de tafelvork voor het eerst genoemd in een opsomming van waardevolle voorwerpen uit Florence, en in de 15e eeuw duiken er vorken op in Italiaanse kookboeken. Toen de Italianen eenmaal gewend waren om pasta met een vork te eten, gingen ze het gerei ook voor andere gerechten gebruiken.
De oudste geschreven Nederlandse vermelding van een lepel, het woord is verwant aan "leppen" of "lapen" wat slurpen betekende, is in de inventaris van de nalatenschap van Floris V van Holland. De graaf bezat "enen sulveren broken lepel" en "ein en twintich sulveren leijpelen".
Eet- en drinkgerei of tafelgerei is de algemene benaming voor alle voorwerpen die worden gebruikt bij het eten en drinken. Voor het eten worden daar zowel het serviesgoed, het bestek als de glazen onder verstaan.
18-10 staal
De 18 staat voor 18% chroom en de 10 staat voor 10% nikkel. De samenstelling van dit staal moet voldoen aan EU-richtlijnen, dus de percentages kloppen precies. Chroomnikkelstaal staat bekend als duurzaam en erg corrosiebestendig. Het heeft over het algemeen een nog heldere glans dan 18-0 bestek.
Klaar voor de volgende gang
Als je wil laten weten dat je klaar bent voor de volgende gang, leg je het bestek in een plus neer. Het mes leg je horizontaal neer – met de punt naar rechts - en de vork verticaal, met het uiteinde naar boven.
Het bestek
Dus als er tijdens de eerste gang soep wordt geserveerd, dan ligt de soeplepel aan de buitenkant. De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand.
Dat komt doordat de meeste mensen rechtshandig zijn. Bij het eten van een gebakje zetten rechtshandigen met die kant druk om een stukje af te snijden.Om die reden is de linkertand van de vork ook platter en breder.
De servet moet dubbelgevouwen in een driehoek, met de punt naar beneden, op je schoot gelegd worden. Daarmee creëer je een natuurlijk 'gootje' naar beneden. Als je nou echt tijdens het diner naar het toilet moet, leg je servet dan op je stoel. Daarmee geef je aan dat je nog terugkomt.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
De invoering van visbestek aan het einde van de 19e eeuw werd door het Britse hof en de adel genegeerd. De Britse koningin at haar vis met twee gelijke vorken en werd daarin door de adel nagevolgd. Een visbestek geldt in deze kringen als een aanwijzing dat iemand qua opvoeding en leefwijze tot de middle class behoort.
Bij het eten van een lekker appeltaartje zet je druk met het vorkje om een stuk af te snijden. Eén tand van het vorkje is dikker en platter zodat het stuk beter afgesneden kan worden. Uit die dikke en platte tand is een hoekje uitgehaald zodat er een gek puntje overblijft.
Ook dit heeft tijd nodig. Eten met mes en vork is nog niet aan de orde: dat kan je kleine pas als hij 6 of 7 jaar oud is.
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten?Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht.Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Er zijn lepels teruggevonden in de Oude Steentijd. De mensen uit de prehistorische tijd gebruikten waarschijnlijk schelpen of stukjes hout als lepels. In de eerste eeuw ontwierpen de Romeinen twee soorten lepels: de cochleari, speciaal voor soep en zacht eten en de ligula, voor schelpdieren en eieren.