Geef dan, voordat je het met de hand gaat wassen, de vlekken een voorbehandeling door er met koud water en verdunde azijn op te deppen. Week de stof vervolgens in een bad met lauw water en een aantal druppels milde zeep – en laat dit niet langer dan vijf minuten staan.
Zorgen voor jouw zijde – algemene voorzorgsmaatregelen
Laat zijde dus nooit weken in water. Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
Robijn Wol & Fijn Vloeibaar Wasmiddel
Dat is niet zomaar. Het is namelijk echt een goed wasmiddel voor zijde was. Dit wasmiddel van robijn is zacht voor fijne stoffen, waaronder dus zijde.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Op de hand wassen op 30 graden met een fijn wasmiddel (vloeibaar, dat geschikt is voor zijde) en naspoelen met lauw water. Indien de wasmachine een speciaal 'zijde programma' heeft kun je ook de wasmachine gebruiken. Het is belangrijk om zijde altijd apart te wassen, en op maximaal 400 toeren laten centrifugeren.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
Stropdas zijde
Stop je zijden stropdas niet in de wasmachine of in een sopje lauwwarm water. Een zijden stropdas kan je het best reinigen om de vlek te behandelen met wasbenzine. Doe een kleine hoeveelheid wasbenzine op een schone doek en houdt het tegen de vlek aan.
LET OP! Gebruik alleen vlekken verwijderaar zonder bleek. Bleek is een te aggresieve stof om gebruikt te worden op satijn, het maakt de stof kapot en verwijdert de kleur. Als je de vlek er acht niet uit kan krijgen maar je de jurk nog niet op wilt geven kun je probern om bleek te gebruiken.
Was satijn op 40 graden in de wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel bij het wassen van satijn. Als je satijn in de droger doet, zorgt dit voor het mooiste resultaat. Droog het op een lage temperatuur met een kort programma.
Je kan je zijden kussensloop, hoeslaken of kleding beter niet drogen op de verwarming en in de zon. Ook is het beter om zijde niet in de droger te doen. Als je dit wel doet is je beddengoed niet direct verpest, maar het zorgt ervoor dat het minder lang meegaat.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
Het eerste wat zijde laat slijten is de wasmachine, dus gooi nooit zijde in de wasmachine. Je zou ook kunnen kiezen om het naar de stomerij te brengen maar is eigenlijk niet nodig. Zijde droogt zo snel op dat na een handwas het binnen een paar uur al gebruikt kan worden.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken.