Personen die tussen de 12 en 18 jaar een strafbaar feit hebben gepleegd, zijn minderjarig. Toch verandert dat niets voor het strafblad; het strafbare feit komt op het strafblad, volgens dezelfde regels als voor volwassenen. Gegevens van minderjarigen worden altijd verstrekt aan de rechter of officier van justitie.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad (als u ouder bent dan 12 jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf.
Een strafblad wordt namelijk minimaal 30 jaar bewaard. Duurt de opgelegde straf langer dan 3 jaar, dan wordt deze termijn nog eens verlengd met de duur van die straf.
Wat staat er op een strafblad? De Wet justitiƫle en strafvorderlijke gegevens (WJSG) bepaalt wat er geregistreerd moet worden. Hierin is geen aparte regeling voor minderjarigen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiƫle Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiƫle Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Je kan de jeugdrechter vragen om de straf uit het strafregister te schrappen, als je de straf intussen vijf jaar geleden uitvoerde. Je kan dat gewoon per brief vragen aan de jeugdrechter. Onderteken je brief en zet de datum erop. Zeg duidelijk in je brief wat je wil laten schrappen.
Wat zijn de maximale straffen in het jeugdstrafrecht? Bijbehorende inhoud is onzichtbaar, klik om te lezen. De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar.
Je kan een taakstraf krijgen. De Kinderbescherming begeleid je bij de taakstraf. Of je krijgt verplichte hulp, zoals agressie behandeling. De Jeugdreclassering begeleid je bij de verplichte hulp.
Buitengewoon opsporingsambtenaren worden voor hun benoeming gescreend, waarbij met name naar de eventuele aanwezigheid van een strafblad gekeken wordt. De betrouwbaarheid van de betrokken persoon is ƩƩn van de vereisten voor de beƫdiging (artikel 2 Besluit Buitengewoon Opsporingsambtenaar BBO).
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Hoe betrouwbaar ben jij?
Via de nieuwe website Lexbase.se kan van iedere Zweed worden nagetrokken of hij of zij een strafblad heeft en waarvoor. Het enige wat daarvoor nodig is, is de naam of het sofinummer van de betrokken persoon.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Een strafblad betekent dat er strafbare feiten van jou of iemand anders geregistreerd zijn in de registers van politie en justitie. Dat gebeurt als de officier van justitie of rechter een straf geeft.
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen volgens het jeugdstrafrecht bijvoorbeeld een taakstraf of jeugddetentie krijgen. De rechter kan door het adolescentenstrafrecht het jeugdstrafrecht ook toepassen op jongvolwassenen tot 23 jaar. Kinderen tot 12 jaar kunnen geen straf of boete krijgen.
Je kunt bijvoorbeeld vragen of je met je ouders of advocaat mag bellen.
Verdachten van 16 en 17 kunnen maximaal 2 jaar cel krijgen als ze veroordeeld worden binnen het jeugdstrafrecht. Maar bij verdachten van 16 of 17 jaar kan een rechter ook besluiten om het volwassenenstrafrecht toe te passen.
Is iemand ouder dan dertien maar jonger dan zestien? Dan zijn seksuele handelingen toegestaan wanneer iedereen toestemming geeft en het leeftijdsverschil max. 3 jaar is.
Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil. niemand hun vertrouwens- of gezagsrelatie gebruikt (zoals bv je chiroleider of je sporttrainer) het leeftijdsverschil maakt niet meer uit.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of ābewijs van goed gedrag en zedenā.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos. Enkel indien de verzoeker gedagvaard dient te worden (wegens niet verschijnen ter zitting waar hij voor opgeroepen is geweest) zijn er kosten.
Een werkgever mag niet vragen of jij een strafblad hebt, mits dat nodig is voor de functie. Komt je werkgever erachter dat je wel een strafblad hebt, dan heeft dit geen invloed op je contract en mogen zij het niet ontbinden.