Werken met epoxyproducten kan dus schadelijke gevolgen hebben. Gemiddeld één op de vijf epoxyverwerkers ontwikkelt een huidaandoening (eczeem) als gevolg van huidcontact met niet-uitgeharde epoxy's.
Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.
Wat kunt u doen om contact met epoxyhars te vermijden? Als u allergisch bent voor epoxyharsen, dan moet u direct huidcontact met epoxyharsen vermijden, vooral als de epoxyhars nog niet 'uitgehard' is. U kunt beschermende handschoenen dragen om te proberen het contact met epoxyharsen te voorkomen.
H302 Schadelijk bij inslikken. H318 Veroorzaakt ernstig oogletsel. H335 Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. H410 Zeer giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.
Allergisch contacteczeem
Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de eigenschappen van die stof en van de persoon. Voor sommige stoffen wordt men al na enkele weken allergisch.
De epoxy producten die Polyestershoppen afneemt behoren tot de meest mens- & milieuvriendelijke van de sector. Ze zijn in alle gevallen vrij van oplosmiddelen. Het gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOS) is zeer laag tot zelfs nihil. We leveren geen giftige, GHS06 gemarkeerde producten.
Dit is een beladen onderwerp. Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat eenmaal uitgeharde epoxy volledig voedselveilig is, is dat helaas niet het geval. Ja, kort contact met voedsel is geen probleem.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Standaard epoxies hebben een hittebestendigheid van niet hoger dan zo'n 45-50°C. Sommige kopjes, vooral met een dikke bodem, blijven daar net onder. Ook zullen kopjes met een platte bodem minder snel "in de epoxy zakken".
Epoxy of polyurethaan zijn grondstoffen waarmee een gewone gietvloer gemaakt is. Dit materiaal kent dus een aantal nadelen. Epoxyvloeren worden gemaakt van aardolie, een grondstof die niet hernieuwbaar is. Ook hebben Epoxyvloeren vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Epoxy is een kunsthars met zeer uitgebreide mogelijkheden. Epoxy bestaat uit een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na menging van beide componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plastic achtig materiaal. Het materiaal is eenvoudig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver.
Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming, mondkapjes die voldoen aan de FFP2 norm beschermen je tegen fijn schuurstof. Een halfgelaatmasker beschermt de ademhalingswegen tegen stof, rook, dampen en organische gassen met een kookpunt van >65°C en aceton.
Een op epoxy gebaseerde polymeer is mechanisch zeer sterk, (Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton) bestand tegen chemicaliën (in de vaste vorm) en heeft een zeer groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof.
Epoxy is een kunststof polymeer, gewonnen uit aardolie. Het materiaal bestaat uit twee componenten: een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. De combinatie van deze twee componenten resulteert in een solide en plastic-achtig materiaal dat gemakkelijk te verwerken is.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
Deze epoxy coating zorgt ervoor dat uw buitenvloer beschermd is tegen slijtage en is geheel naadloos, waardoor u de buitenvloer ook nog eens eenvoudig schoon kunt houden. Stof, vuil en aanslag verwijdert u gemakkelijk van deze coating.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
Van een epoxy kunstwerk tot een epoxy tafel: na verloop van tijd kunnen er krassen op het oppervlak ontstaan. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen: je kan namelijk epoxy giethars schuren en polijsten om krassen te verwijderen.
HOUDBAARHEID Epoxy hars en harder zijn in principe onbeperkt houdbaar. Maar onder de 10° C. neigt de hars naar kristallisatie. Dit kan zijn van een lichte troebeling tot een kompleet "versuikerde" en harde hars.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding.