Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.
Een trap loop je vlot op en af als hij een helling heeft tot 40°. Alles daarboven maakt de trap steiler en daarmee ook minder veilig en minder comfortabel. Om een idee te krijgen: een zoldertrap zit tussen de 40 en 45°.
Een bestaande trap moet minimaal 70 cm breed zijn, met een vrije doorloophoogte van 190 cm, de aantrede is 13 cm, de hoogte van de treden 22 cm en de afstand van de klimlijn tot de zijkant van de trap minimaal 20 cm.
Om een comfortabele trap te hebben, mag die niet te steil zijn, maar ook niet te vlak. In de praktijk betreffen de ideale maten een aantrede (zonder neus) van ongeveer 20 cm, een optrede van ongeveer 18,6 cm. Hoger dan 19 cm wordt er best niet gegaan, anders wordt de trap te steil en meer vermoeiend om op te lopen.
Het berekenen van een comfortabele hellingsgraad
Ga voor een optrede tussen de 18 en 19 cm, een een aantrede tussen de 20 en 25 cm. Hiermee zit je altijd goed. Wil je een comfortabele trap, dan kun je rekening houden met deze formule: 2x optrede + aantrede is gelijk aan ergens tussen de 57 en 63 cm.
Steile trap: soms kan het niet anders
Enkele tips: Kies voor een stijlvolle of opvallende trapbekleding, zodat je steile trap meteen in het oog springt. Voeg LED-verlichting toe onder de trede, voor nóg meer licht in de ruimte. Plaats een trapleuning die past bij de vorm en bekleding van je trap.
Het is het beste om te kiezen voor een trap met brede treden en rubberen bekleding, omdat dit helpt stabiel op de trap te blijven staan en comfortabeler te werken. Een ander element dat niet op de ladder mag ontbreken, zijn veiligheidsstops voor bij het openen.
De geometrie van een trap wordt bepaald door de optrede en de aantrede. De optrede is het hoogteverschil tussen twee opeenvolgende treden en de aantrede is de diepte van een trede.
Waar moet je beginnen om je trap te berekenen? Om een rechte trap te maken bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om de volledige traphoogte te overspannen. Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.
Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.
Een veilige trap, wat wil dat zeggen? De veiligheid van een trap wordt bepaald door de trapleuning én door de traptreden. De trapleuning moet stevig zijn en mag niet te glad zijn. De traptreden moeten groot genoeg zijn om je gehele voet erop te plaatsen en ze mogen niet te glad zijn.
De spil steunt vaak op de onderliggende vloer of de spil van een onderliggende trap. Ook zorgt de spil voor de koppeling, ondersteuning en bevestiging van trapbomen en traphekken.
De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.
Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd.
Wordt het bordes als een vloer gezien – en daarmee als ruimte – dan moet dat bordes om dezelfde doorstroom- capaciteit als op de trap te hebben, minimaal 54 / 90 = 0,6 m breed zijn. Omdat ook aan artikel 2.34 moet worden voldaan, is de minimale breedte uit het oogpunt van vluchtveiligheid dus 0,8 m.
De ideale hoogte van een trapleuning varieert tussen de 85 en 95 centimeter. Je meet de hoogte vanaf de neus van de trede (de voorkant dus). Naast de hoogte zijn ook de diameter en dikte van je trapleuning van belang. Een trapleuning geeft genoeg grip en voelt comfortabel aan wanneer je hem gebruikt.
De draagkracht van een trede is 400 kg aan de muurzijde en 330 kg aan de open zijde. Een leuning voor deze trap is optioneel verkrijgbaar, de trap wordt standaard zonder leuning verkocht maar uiteraard is deze ook mee te bestellen en geheel naar eigen wens in te vullen.
Beuk, eik, esdoorn, es, wengé en de iroko zijn zowat de meest gebruikte houtsoorten voor trappen. Elke houtsoort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Beuk heeft bijvoorbeeld het nadeel dat er zich snel vlekken kunnen vormen aan de kleurlaag. Interessant aan hout is ook dat het enorm beschikbaar is voor de klussers.