Acute diarree duurt niet langer dan 2 weken en wordt vaak veroorzaakt door een darminfectie. Heeft je kind langer dan 2 weken diarree, dan is er sprake van chronische diarree. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Laat kinderen vooral eten waar ze zin in hebben. Alleen zoetigheid en laxerende voeding (pruimen, vette eetwaren) zijn tijdelijk te mijden. Veel drinken is de belangrijkste boodschap, maar frisdranken (dus ook platte cola of appelsap) zijn niet aangeraden.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Voor de verdere behandeling van de symptomen van diarree bij kinderen vanaf 6 jaar kan je IMODIUM® zonder voorschrift verkrijgen in je apotheek. IMODIUM® kalmeert de darm, zonder de normale functie ervan te beïnvloeden.
rode paprika, spinazie, rauwkost en vezelige/draderige groeten zoals asperges, schorseneren, bleekselderij, erwten, maïs, peulvruchten en noten. gedroogd fruit. Vitamine C – inname kan gecompenseerd worden door bos- en/of braambessensap.
Peuterdiarree gaat vanzelf over. Maar het duurt vaak tot het kind 5 jaar is. Peuterdiarree is iets anders dan zogenaamde acute diarree. Acute diarree is vaak het gevolg van infecties (bijvoorbeeld oorontsteking of maagdarmontsteking) of van het eten van besmet voedsel.
Gele ontlasting is geen goed teken. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals gele voeding, galstenen, leveraandoening, alvleesklier aandoeningen, glutenintolerantie of coeliakie, buikgriep, alcoholgebruik, medicijngebruik of een infectie. Gele ontlasting kan getest worden om de oorzaak te achterhalen.
Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Na 4 dagen zijn de klachten over en heeft u weer trek in eten. Bij kleine kinderen of 70-plussers kan de darminfectie heftiger verlopen en wat langer duren. Door het vele braken en de diarree kunnen vooral de kleine kinderen en de ouderen sneller uitdrogen.
Bij diarree en overgeven is het belangrijk dat u extra vaak drinkt (totaal 2 tot 3 liter per dag). Hoe meer diarree of overgeven, hoe meer u moet drinken om niet uit te drogen. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink kleine beetjes tegelijk als u overgeeft.
Rijstwater drinken
Jazeker! Het zou helpen tegen diarree, de spijsvertering verbeteren en allerlei andere kwalen voorkomen. Kortom, een glas water van gekookte rijst kan zeker geen kwaad.
Bramenthee en diarree
Bramenthee is het antwoord op lichte diarree. Braamblad voert afvalstoffen uit het lichaam, werkt urinedrijvend, kan een maagwandontsteking genezen én helpt tegen aambeien. Het blad zit vol tanninen en looistoffen, die bacteriegroei verminderen en een licht samentrekkende werking hebben.
Buikgriep begint meestal met misselijkheid, buikpijn en braken, snel gevolgd door waterdunne diarree. Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Geef uw kind vaak kleine slokjes te drinken. Zo droogt uw kind niet uit. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.