De ziekte van Kawasaki (KD) is een zeldzame aandoening waarbij de wand van de bloedvaten ontstoken raakt. Deze ontsteking aan de bloedvaten heet vasculitis en brengt een verhoogd risico op aneurysma's (verwijding) van de (hart)bloedvaten met zich mee.
De symptomen van de ziekte van Kawasaki
een rode tong en keelholte. opgezwollen handpalmen en voetzolen. rode huiduitslag. opgezwollen lymfeklieren.
Kawasaki is een zeldzame ontsteking van de bloedvaten die zich vrijwel alleen bij jonge kinderen voordoet. De ziekte treft vooral de bloedvaten bij het hart die kunnen verwijden en zelfs scheuren, met een dodelijke afloop als gevolg.
De oorzaak is onduidelijk. Vermoedelijk ligt een infectie door een virus of bacterie aan de basis. De ziekte van Kawasaki is niet besmettelijk. Een ziek kindje kan de aandoening dus niet rechtstreeks overdragen op een ander kind.
Als de aandoening niet behandeld wordt, gaat het vanzelf over na twee weken, maar blijft de schade aan de coronaire arteriën bestaan.
Het terugkomen (recidiveren) van de ziekte van Kawasaki is zeer ongebruikelijk. Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat zo'n 5-10% van de patiënten opnieuw ziek kan worden en dat dit in de meeste gevallen binnen de eerste weken tot 3-6 maanden na de acute periode.
Wat zijn de symptomen? "Kinderen met MIS-C hebben aanhoudende hoge koorts, gecombineerd met buikpijn, overgeven, huiduitslag, duizeligheid en rode ogen. De aandoening kan heel ernstig zijn, maar is gelukkig goed te behandelen. In Nederland is er geen enkel kind aan overleden.
Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk.
Geef uw kind regelmatig een slokje koud water. Als uw kind pijn heeft, kunt u paracetamol geven. Als uw kind zich goed voelt, mag het naar buiten en naar school of het kinderdagverblijf. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 7 tot 10 dagen.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Bij een hersenvliesontsteking raakt het vlies rond de hersenen ontstoken. Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid.
Behandeling van rodehond
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen.
De kinderziekte roodvonk heeft vaak een mild verloop. Maar als de huiduitslag geïnfecteerd raakt, bijvoorbeeld door te krabben, kan er krentenbaard ontstaan (ook wel kinderzeer genoemd). Tijdens deze huidinfectie kunnen er met vocht gevulde bulten ontstaan.
Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen krijgen de zesde ziekte. De zesde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp.
Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Een volwassene met zesde ziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Lichtroze: zo hoort je tong eruit te zien, dat is een gezonde kleur. Rood: infectieziekte, je hebt waarschijnlijk een ontsteking. Helder rood: kan wijzen op een hartaandoening. Geel: maag- of leveraandoening.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Griep, het RS-virus en COVID-19 zijn enkele gezondheidsproblemen waarover we wekelijks publiceren, zodra dit door de huisarts wordt geregistreerd. We rapporteren namelijk over het vóórkomen van gezondheidsproblemen en aandoeningen in huisartsenpraktijken in Nederland.