Je hebt het waarschijnlijk zelf al ervaren: je hoeft maar 1 kopje koffie of thee te drinken en poef daar dient een opvlieger zich al aan. Daar kan je dus beter weg van blijven. Maak gewoon lekker zelf een verkoelende ijsthee.
Veel mensen gebruiken rode klaver, zilverkaars, saliethee en saliecapsules. Deze producten helpen om opvliegers te voorkomen en te verlichten. Een ander populair product is Famosan Contour. De speciale kruidenmix biedt effectieve ondersteuning tijdens de overgang.
Naast fyto-oestrogenen bestaan er nog meer voedingsmiddelen die een gunstige werking hebben op opvliegers tijdens de menopauze: Fruit, zoals appels, perziken, peren en mango's. Groenten zoals broccoli, paprika, rabarber en koolsoorten.
Saliethee is een typische kruidenthee gemaakt van gedroogde of verse saliebladeren. Het drinken van saliethee is een eenvoudige manier om van de voordelen van salie te genieten. Zo wordt het vaak gebruikt om opvliegers en (nachtelijk) zweten te voorkomen.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
Wist je dat vitamines en mineralen dan een handje kunnen helpen? Ze ondersteunen namelijk de botten en de huid: vitamine D, vitamine K, calcium en magnesium de botten en vitamine C de huid. Speciaal voor vrouwen in de overgang is er Davitamon Compleet Overgang.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.
Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.
Verergeren van typische overgangsklachten
De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
Fyto-oestrogenen kunnen in grote mate opvliegers en nachtelijk zweten verminderen. Zwier die bonen en linzen dus maar in je kookpot en eet als snack volop bessen, noten en zaden. Voldoende gezonde vetten in je dieet blijken een grote hulp te zijn om opvliegers te helpen verminderen of voorkomen.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Ook gorgelen met saliethee is zeer effectief. Gebruik hiervoor een volle eetlepel salie (vers of gedroogd) en laat het een kwartiertje trekken tot een sterke thee. Laat de drank afkoelen, gorgel drie keer per dag, een paar dagen achter elkaar. Let op: Saliethee is dus gezond, maar overdrijf je inname niet.
Saliethee of -tincturen kunnen overmatig zweten als gevolg van nervositeit, overgewicht of opvliegers tegengaan. De regulerende werking van salie wordt dan ook bijzonder gewaardeerd tijdens de puberteit of de menopauze. Tijdens hormonale veranderingen hebben veel mensen last van opvliegers en zweetaanvallen.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
De menstruatie kan ook heviger en langer zijn, met meer dan normaal bloedverlies. Opvliegers. Dit is de meest voorkomende klacht, die zich te pas en te onpas aandient. U krijgt opeens een rood gezicht, een gevoel alsof u koorts heeft en het zweet breekt u aan alle kanten uit.
Ook kan het overgangsproces versneld worden. Borstkanker is overigens niet de enige ziekte die opvliegers veroorzaakt bij mannen en vrouwen. Mensen met een te snel werkende schildklier (ook wel bekend als hyperthyreoïdie) kunnen als gevolg hiervan last krijgen van warmte-aanvallen.
Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden. Alle producten van Ymea zijn geschikt voor langdurig gebruik. Wanneer je andere medicatie gebruikt, raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.
Vitamine D na de overgang
Het is aannemelijk dat extra vitamine D ook helpt het botverlies tegen te gaan bij vrouwen van 50 tot 70. Vandaar het advies voor alle vrouwen van 50 tot 70, ongeacht huidskleur en mate van buitenkomen, om dagelijks 10 mcg vitamine d te slikken.