Ramen / dubbel glas Dit glas wordt voorzien van een dun metaallaagje (zie Wikipedia). Als we die mooie beglazing vervolgens ook nog eens gaan voorzien van gordijnen, vitrage, lamellen etc. dan begrijp je dat dat allemaal niet helpt. De radiosignalen van je WiFi kaatsen van dit metalen oppervlak weg.
Beton, metaal en water vormen blokkades waar het wifi-signaal maar moeilijk doorheen komt. Ze hebben een grote invloed op het signaal. Zet het modem dus niet achter gewapend beton of naast het aquarium. Wie zich afvraagt hoe de staat van het eigen netwerk is, kan apps gebruiken om de kwaliteit te testen.
Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Alles wat zich tussen het accesspoint en de wifi-apparatuur bevindt, verzwakt het signaal. Metalen constructies storen het meest. Maar ook muren, verplaatsbare wandjes, deuren, archiefkasten en bureaus hebben een negatieve invloed op het signaal.
Wifi is een vorm van draadloos internet met een bereik tot ongeveer 35 meter. Het bereik en de snelheid van de verbinding is afhankelijk van de apparatuur en bijvoorbeeld hoeveel verdiepingen of muren er tussen het modem en het ontvangende apparaat zitten. Een slechte Wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Ga naar het Configuratiescherm.Klik op Netwerkstatus.Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren.De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Zorg ervoor dat je in die ruimtes niet de router hebt staan. Daarnaast is het goed om je laptop tijdens het werk op minimaal 30-40cm afstand van je te plaatsen. Gebruik een laptop standaard en een losse muis en toetsenbord. Tevens is het verstandig om je telefoon zo min mogelijk in je broekzak te hebben.
De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel.
Dit is het makkelijkst als je een tuinhuis of schuur hebt, waar ook een stopcontact is. Dan kun je namelijk gebruik maken van powerline wifi. Hiermee kun je via de elektriciteitsbedrading het internet van binnenshuis naar de schuur krijgen, zonder kabels te trekken.
Beste oplossing voor internet op zolder
Powerline wifi is voor de meeste woningen de beste oplossing om op zolder goed wifi (en/of bekabeld internet) te krijgen. Met powerline wifi kun je namelijk van elk stopcontact in huis een wifi toegangspunt maken, zodat je dus in elke kamer uitstekend draadloos internet hebt.
Een wifi-verbinding kan door allerlei gangbare apparaten zoals een magnetron, een drone en andere wifi-modems worden verstoord. Als een wifi-verbinding wordt verstoord, zullen het modem en het aangesloten apparaat proberen de verbinding te behouden door harder te gaan zenden.
Plaats de WiFi-versterker halverwege het modem en het einde van het WiFi-signaal. Zorg dat er minstens een afstand van 6 meter is. Na ongeveer 30 seconden maakt de versterker automatisch verbinding met het modem. Je hebt de beste verbinding als de lampjes 2.4G en 5G beide groen branden.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
Dunne muren van gips en ramen van enkel glas laten een wifisignaal goed door, maar muren uit beton of baksteen, dikke lagen isolatie en ramen van (drie)dubbel glas kunnen een probleem vormen. Hoe meer er zich daarvan tussen de modem en jouw apparaat bevinden, hoe slechter je internetverbinding.
Beton en glas verstoren het signaal ook vrij hevig maar laten wel nog een beetje doorkomen. Hout laat het meeste signaal door en is dus het gunstigst. Een stenen vloer of muur laat ook veel signaal door maar niet zoveel als bij een houten vloer of muur.
De oplossing: een krachtig access point voor buiten
Een krachtig access point (zender) is dan de beste oplossing voor het creëren van stabiel WiFi in de tuin. U sluit het access point via een router of switch aan op uw netwerk, waarna het apparaat buiten wordt geplaatst en daar een WiFi-signaal uitzendt.