Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's van over de toonbank.
Drop. Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.
Favoriete dropsoorten van Nederlanders
Snoeperig (zoals met fruit of Engelse drop): 27 procent. Gemengd: 13 procent. Zout: 11 procent. Salmiak: 6 procent.
Snoepgoed, ook: snoep, suikergoed, suikerwaren of zoetwaren is de algemene benaming voor lekkernijen, meestal met suiker als hoofdbestanddeel.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
In de leeftijd van 4-18 jaar is de consumptie van suiker en snoepgoed het hoogst, hierna neemt de consumptie af.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Het snoepje met de minste calorieën is kauwgom. Als je aan het afvallen bent, kan je dus het beste kauwgom kopen als je wilt snoepen. Deze calorieën zijn gebasseerd op 'normale' kauwgom, maar je hebt natuurlijk ook suikervrije die veel minder calorieën bevatten.
Want met een prijskaartje van 10 euro per chipje, ga je ineens héél mindful snacken… De chips worden verkocht in een doosje van vijf stuks (prijskaartje: zo'n 50 euro) en zijn ontwikkeld door St Erik's; een kleine bierbrouwerij in Zweden. Ze zouden dan ook perfect bij een glas van hun St. Erik's India Pale Ale passen.
In de Russische hoofdstad Moskou hebben ze een van de grootste snoepjes ooit. 100 kilo weegt het paard van suikergoed.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
Wat is een Monkey Platter? Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.
Geen gezonde koekjes
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.