Bij voorkeur is dat een overdekte ren zodat ze goed beschermd zijn tegen roofdieren zoals grote roofvogels en katten. Je kan kiezen voor tegels als ondergrond maar als laat je de bodem vrij laat, zorg dan dat je het gaas rondom voldoende diep ingraaft om ontsnappingen te voorkomen.
Door kippengaas kunnen zowel konijnen als roofdieren heen bijten, dit is dus niet geschikt. Wat wel geschikt is zijn de stevige soorten volièregaas en nertsengaas / frettengaas. Het liefst een draaddikte van 1.45 mm of dikker, er bestaat ook 1.7 en 2.1 mm dikte. De kleur gaas kan ook nog uitmaken.
Ook is bewezen dat marters een enorme hekel hebben aan kippengaas. Dat voelt niet fijn om op te lopen en dus is een los stuk kippengaas onder de motorruimte een probaat afschrikmiddel. Volgens dit principe zijn in de handel ook 'marterwerende tapijten' of roosters verkrijgbaar.
- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken. Span dat gaas niet te strak tussen de latten: steenmarters hebben namelijk een hekel aan een bewegende ondergrond. Daardoor houdt u ze bij de auto weg. Wanneer u het gaas te strak spant, zal de marter er gewoon overheen kunnen lopen.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
Steenmarters (maar ook loslopende honden of katten) durven andere dieren uit je tuin roven, zoals konijnen, cavia's, hamsters …
De jagende vos klimt over en graaft onder omheiningen door. Om vossen te verjagen, adviseren wij schrikdraad in combinatie met een Foxlight voor optimale afschrikking. De Foxlight houdt de vossen op afstand. Mochten er toch vossen dichtbij komen, dan worden deze afgeschrikt door de elektrische afrastering.
Om een vos buiten te houden, volstaat het niet om gewoon een omheining te plaatsen met draadgaas. Ook al kies je voor kwaliteitsvol draadgaas van Tornado met kleine mazen, vossen graven zich gewoon een weg onder het draadgaas door.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Bij een kleine konijnenheuvel kan het nodig zijn wat dieper in de grond (op zo'50 cm diepte) een laag gaas aan te brengen om ontsnappen te voorkomen. Daarvoor moet dus eerst een kuil worden gegraven.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Haviken en andere roofvogels proberen konijnen te pakken. De roofvogel gebruikt zijn klauwen, maar het konijn rukt zich los. Het rent voor zijn leven, achtervolgd door de vijand. De rover is snel maar deze prooi is wendbaar.
Vossen zijn luie dieren, ze graven steeds net langs de draad en hebben niet de reflex om van op een verdere afstand te graven. Leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of gaas van 40 cm breed. Als je geen tegels, betonplaten of planken legt, graaf de draad dan 50 cm diep in.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens. Vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem.
Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Een kippenhok die afsluitbaar is verminderd de kans op vossen en marters in het hok. Als je alleen een open ren hebt kunnen de vossen en marters gemakkelijk bij de kippen komen. Als je er dus voor wilt zorgen dat je kippen veilig zitten, is het aangeraden om een kippenhok met afsluitbaar nachthok te nemen.
Ik til altijd de huid een stukje op, zodat er een holletje in de huid ontstaat (de ruimte die in de huid ontstaat onder je vingers) en daar breng ik dan de naald in. Het kan wellicht ook aan de naald liggen. Ik heb ook een keer naalden gehad die moeilijk door de huid te krijgen waren.