Een paring is voldoende om drie tot vier bevruchte eisnoeren af te zetten. Na ca.10 dagen komen de jongen uit en hebben dan een schelpje van 1 tot 2 windingen met een hoogte van 0,8 mm. De juveniele dieren groeien snel op tot een slank horentje; ze krijgen pas in het tweede levensjaar de opgeblazen eindwinding.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
Slakken zijn tweeslachtig doch moeten voor de voortplanting paren met een soortgenoot. Na de paring legt elke slak (vanaf april) zijn eitjes af in slijm onder aardkluiten, boomschors, … Uit deze kleine, glazige bolletjes komen na een 3-tal weken kleine slakjes die zich onmiddellijk beginnen te voeden.
In een vijver met weinig algen of bladinval is 7 poelslakken per 1000 liter water, de standaard geadviseerde hoeveelheid. Vanaf deze aantallen is het mogelijk dat de poelslakken nieuwe generaties voortbrengen. Bij vijvers met extreme algengroei, adviseren wij 13 poelslakken per 1000 liter.
Het voedsel bestaat uit rottende plantendelen, algen en aas die van de bodem geschraapt worden, maar de kleine diertjes die hierin leven, zoals wormen en insectenlarven, worden ook opgegeten. De slak kruipt door de waterplanten op zoek naar voedsel, en komt niet ver onder het wateroppervlak.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
In alle stilstaande en langzaam stromende zoet water, voorzien van voldoende planten, kunnen zoetwaterslakken en zoetwatermosselen worden aangetroffen. Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt.
een dode mossel kan komen door medicijnen voor je vissen of doordat er nog te weinig te eten is. als een mossel dood gaat gaat de schelp open en komt er een snot-achtig bende uit en dit kan je water eventueel verpesten.
Slaslakken houden van vocht, maar de kleine akkerslak is nog meer een dier van de waterkant. Hij kan zelfs vrijwillig een paar dagen onder water doorbrengen. De lichtbruine, slanke slak wordt meestal niet langer dan twee centimeter en is vaak te vinden in het natte gras op oevers onder plankjes en dergelijke.
Het leggen van de eitjes kan ook tot bijna 24 uur duren. Aan de eitjes hoef je in principe niets te doen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn zullen ze na een dag of 14 uitkomen, maar 3 weken is ook geen uitzondering.
Ze leggen jaarlijks zo'n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en 's nachts, tussen maart tot oktober.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Nee. Slakken maken geen geluid; er bestaat geen knor- of zangslak. In plaats van een geluid, zoals bij de koekoek of tjiftjaf, bootst de naam 'slak' een substantie na of, beter gezegd, het geluid dat zo'n substantie in onze verbeelding zou maken als er geluid in zat, zoals slurpen of slobberen.
Beschrijving. Mosselen zijn goede schoonmakers van het water in het aquarium, bijvoorbeeld als er veel algen of duetritus in het aquariumwater zitten. Ze graven zichzelf in in het zand en filteren dan het water. Ze kunnen bij iedere soort vis, omdat ze zichzelf goed kunnen beschermen en zelf vreedzaam zijn.
De gewone mossel (Mytilus edulis) is een in zee levend tweekleppig weekdier. De soort wordt ook wel eetbare mossel genoemd. Er bestaan ook zoetwatermosselen. uit enkele zeer kleine tandjes.
Zoetwatermosselen plaatsen in een vijvermand, netje of los in de vijver op een diepte van ongeveer 30-50cm met een laagje bodembedekking is ideaal voor de zoetwatermosselen. Leeftijd en afmeting: Vijvermosselen kunnen een leeftijd van 14 jaar oud bereiken, met een maximale afmeting van 20cm.
Om te beginnen eten zij meestal nauwelijks gezonde planten maar veeleer rottende plantendelen en allerlei algbeslag. Zij beginnen aan de minst vitale van de planten te eten en dat komt de gezondheid van de planten eerder ten goede.
Slakken etende vissen
Diverse zoetwater kogelvissen, zoals de Tetraodon Steindachneri of de kleine Chelichthus Asellus. Clownvissen, zoals de Botia Lahachata en de Botia Morleti. Leporinuzalmen, maar deze zijn niet geschikt voor een gezelschap aquaria. Sommige dwergcichliden.
Als het op slakken aankomt zijn Nerite slakken de algeneter koning. Ze zien er vaak mooi uit met verschillende patronen en groeien niet groter dan 2-3 cm. Door hun lengte zijn ze ook erg effectief in kleinere aquaria. De bekendste versie van deze soort slakken in waarschijnlijk de zebra slak.
De meeste slakken worden twee tot vijf jaar oud, maar in gevangenschap zijn sommige meer dan tien tot vijftien jaar oud geworden.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.