Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.
Hoe vaak moeten mijn werknemers op medisch onderzoek komen? De preventieve medische onderzoeken worden periodiek herhaald. Meestal jaarlijks, soms tweejaarlijks, zesmaandelijks … in functie van de specifieke risico's eigen aan het takenpakket van de werknemer.
Wat is een Preventief medisch onderzoek (PMO)?
Het doel hiervan is om vroegtijdig de gezondheidsrisico's op te sporen die met werk te maken hebben. Daarom wordt de inhoud van het onderzoek vastgesteld op basis van de risico's die naar voren komen in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Een medische keuring is noodzakelijk en verplicht bij beroepen die aan bijzondere medische eisen moeten voldoen. Wanneer je medewerker niet aan deze eisen voldoet vormen ze een risico voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan piloten, machinisten en chauffeurs.
Hij mag alleen vragen stellen die van belang zijn voor het doel van de keuring. Als de vragen niet relevant zijn voor de baan, hoeft u niet te antwoorden. Zo mag hij u niet vragen of u zwanger bent. De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige ongeneeslijke ziektes, erfelijke aandoeningen en hiv.
U regelt de betaling van de medische keuring zelf met uw arts of specialist. Het CBR speelt hier geen rol in. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt hoeveel een rijbewijskeuring maximaal mag kosten. Een arts of specialist mag minder in rekening brengen, maar nooit meer.
Hierbij dient het PAGO jaarlijks te worden herhaald. Voor arbeid waarbij mogelijk blootstelling aan gevaarlijke stoffen plaatsvindt, moet de werkgever ervoor zorgen dat een PAGO wordt aangeboden voordat de mogelijke blootstelling plaatsvindt, tussentijds, na incidenten, en na afloop.
Het PAGO is een onderzoek van een bedrijfsarts dat erop gericht is om gezondheidsrisico's van het werk zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het PMO is een aanvullend onderzoek en bestaat uit het verplichte PAGO en het niet-verplichte leefstijlonderzoek.
Er worden verschillende soorten apen gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Zo worden er proeven gedaan op klauwaapjes, resusapen en java-apen.
Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.
Deze risico's worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Wanneer we uitgaan van een basis PMO, dan houdt dat in dat het PMO de algemene gezondheid en de mentale gesteldheid onderzoekt. Deze basiselementen kosten al snel tussen de 80 en 200 euro per werknemer.
Een preventief medisch onderzoek (ook wel PMO genoemd) is een medisch onderzoek bij mensen die geen concrete gezondheidsklachten hebben. Het doel van dit onderzoek is het vroegtijdig opsporen van een aandoening of kenmerken (risicofactoren) die de kans op bepaalde aandoeningen vergroten.
Als patiënt kunt u om allerlei redenen een onderzoek, behandeling of andere medische tussenkomst weigeren. Dat kan bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of om persoonlijke redenen. De arts respecteert uw keuze en probeert alternatieven voor te stellen.
Dat gezondheidstoezicht is wettelijk verplicht voor werknemers die blootgesteld zijn aan specifieke risico's. Ook speciale onderzoeken vallen onder het gezondheidstoezicht en omvatten onder meer: Voorafgaande gezondheidsbeoordeling voor nieuwe werknemers. Consultaties tijdens een re-integratietraject.
Enkele voorbeelden van taken van de arbeidsarts: Gezondheidstoezicht: medische onderzoeken die uitwijzen of je werknemer medisch gezien geschikt is om zijn taken uit te voeren. Arbeidsongevallen en beroepsziekten helpen voorkomen. Werkproblemen zoals stress en burn-out helpen voorkomen.
Gezondheidsrisico's signaleren met een PAGO (bouwkeuring)
PAGO is de afkorting van Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek en wordt ook wel bouwkeuring genoemd. Met een PAGO signaleren we gezondheidsrisico's en lichamelijke afwijkingen. Het lichamelijk zware werk in de bouw brengt risico's met zich mee.
Als UTA- en bouwplaatswerknemer ontvang je vanaf je 20e jaar elke 4 jaar een uitnodiging voor een DIA. Dat is een Periodiek ArbeidsGeneeskundig Onderzoek (PAGO) met aansluitend hierop een DIA-adviesgesprek. Vanaf 40 jaar heb je naast de 4-jaarlijkse DIA ook recht op een extra tussentijds PAGO.
Volgens de wet moet je goed zorgen voor je werknemers. Dat betekent dat je voorziet in een veilige en gezonde werkplek, de juiste werkmiddelen en instructies om veilig te werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding en preventie. Dat is je zorgplicht.
Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder. In de bouw geldt als regel dat goederen zwaarder dan 50 kg niet handmatig verplaatst mogen worden. Dus ook niet met meerdere werknemers.
Meer dan 25 werknemers (preventiemedewerker en RI&E)
Een preventiemedewerker is verplicht voor iedere onderneming met personeel. Als je 25 of minder mensen in dienst hebt, dan mag je als werkgever zelf nog de taken van de preventiemedewerker op je nemen.
Meestal wordt de medische keuring binnen twee weken na aanvraag afgerond. Wij ontvangen dan de uitslag van de keuringsinstantie per mail. Die mail bevat alleen de uitslag, dus of je de keuring gehaald hebt of niet.
Je besluit op de Gezondheidsverklaring is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. Je hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen om herexamen te doen. Als je geschikt bent voor een kortere tijd dan staat dit in je besluitbrief.