What is this? Pinchos worden door Spanjaarden vaak aan het eind van de ochtend, of aan het eind van de middag gegeten: als snack, tussen de grote maaltijden door. Dit gaat bijna altijd vergezeld met een drankje en de aanwezigheid van vrienden.
Een pincho is een sneetje brood met daarop een topping (dit kan van alles zijn, van een plakje Jamon Iberico (ham) tot ware kunstwerkjes met vaak een spiesje er doorheen). Spanjaarden gaan 's avonds gezellig naar een bar en eten een aantal hapjes, wat pinchos kunnen zijn of andere tapas met een lekker drankje.
Maar die met roombrie was zeker een goede 2e. De pincho's zijn niet heel zoutarm (afhankelijk van welke en hoeveel je er eet) of caloriearm. Maar een keertje op een zwoele zomeravond met vrienden in de tuin bij het borrelen kan dat best een keer. Reken op zo'n 4-6 pincho's per persoon.
Tapas en pintxos of pinchos zijn dus niet hetzelfde! Er is een duidelijk verschil. Niet alleen het feit dat je voor de pinchos betaalt, maar ook het feit dat een pincho op een stokje zit. Tapas worden verder gegeten in heel Spanje, pintxos komen uit het Baskenland.
Een pintxo (uitspraak: pientcho) is een aperitief van een gesneden stukje stokbrood, belegd met diverse op elkaar gestapelde ingrediënten, die middels een stokje aan het brood worden “geprikt”. Deze bijzondere tapas worden veelal in barretjes en tavernes op de bar ten toon gesteld.
Als je in Spanje op vakantie bent, kan je er niet onderuit om eens tapas te gaan eten. Tapas zijn verschillende kleine hapjes die je de hele dag door kan eten.
Een pincho (Spaans voor doorn of stekel, Baskisch pintxo, Asturisch pinchu) is een snack of hors-d'oeuvre die veelal gegeten wordt in bars in Noord-Spanje, vooral in Cantabrië, Asturië, Baskenland en Navarra.
Raciones: Op menukaarten zult u vaak gerechten zien staan met twee verschillende prijzen - één voor tapas en één voor raciones. Dit betekent simpelweg hetzelfde gerecht, maar een grotere portie - ideaal voor als u echt honger heeft! Pinchos: Dit is een concept dat zijn oorsprong vindt in de Baskische regio van Spanje.
Tapas is het Spaanse meervoud van tapa, dat letterlijk 'deksel' betekent. Deze Spaanse hapjes zijn genoemd naar de kleine, op glaasjes drank liggende dekseltjes (tegen insecten) waarop ze oorspronkelijk geserveerd werden.
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
Zoveel rondes als u zelf wilt bestellen. Wel vinden wij het belangrijk dat de tapas ook echt worden opgegeten, want verspilling is zonde.
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
Valencianen gaan net als overal in Spanje pas laat eten, het ontbijt wordt halverwege de ochtend genuttigd de lunch is tussen 14:00 en 16:00 dit is meteen de belangrijkste maaltijd van de dag, aan avondeten denken de Valencianen pas zo rond de klok van 21.00 uur.
'Tapas' is het Spaanse meervoud, 'tapa's' is de vernederlandste vorm. In samenstellingen: tapasbar.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
We maken het nog vaak genoeg mee dat Nederlanders op een terras gewoon 'ober' roepen. In een heel toeristisch gebied snapt ie dat misschien nog wel. Maar veel leuker is het om het in het Spaans te doen. Als je de kaart wilt, vraag je de camarero of camarera: 'la carta en inglés, por favor.
Een mannelijke ober spreek je aan met 'camarero', een serveerster met 'señora'. Met “Quiere algo de beber?” vraagt de ober of je iets wil drinken. Als de ober vraagt: “¿Quiere comer algo?”, dan wil hij weten of je ook iets te eten wil bestellen.
Ttoro (soep met vis, schelpen en langoustines) in St Jean de Luz, marmitako (stoofschotel met tonijn en paprika), ansjovis, dorade à la plancha of een van de allerbekendste gerechten: de merlu koskera (schelvis met groene saus), bakalao al pil-pil (kabeljauw met hete pepersaus) of pijlinktvissen in hun inkt of à la ...
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.