Vlijtig liesje heeft een voorkeur voor een plekje in de halfschaduw. Ze kan dus prima onder grotere struiken of in de schaduw van grotere planten staan. Felle middagzon in de zomer verdragen ze echter minder goed. Staat ze op een erg zonnige plaats dan moet je opletten dat ze niet verdroogt.
Ze mogen niet in de volle zon staan maar hebben wel elke dag zon nodig. Plant de zaden pas vanaf half mei anders komen ze niet uit doordat ze niet winterhard zijn. Als je ze plant zorg je best al voor een grote pot of bloembak zodat ze voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien.
Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Deze tropische planten weten echt niet hoe ze (met suikers in hun cellen) antivries moeten aanmaken.
Zeker een vlijtig Liesje. Niet winterhard, kan als kamerplant overwinteren in koele kamer, beter is jonge stekken nemen en die binnen opkweken voor het volgend jaar. Nog beter is volgend jaar een nieuwe kopen.
Het gaat om een ijzersterke plant, de bloeitijd beslaat meer dan een half jaar en vlijtig liesje gedijt in de zon, maar ook in de schaduw. Ook langdurige regenval deert vlijtig liesje niet. De plant komt tot zijn recht in potten, bakken en in de volle grond.
Omschrijving: Een erg mooie , gemakkelijke en opvallende doorbloeiende eenjarige plant.
Daarnaast bloeit het vlijtig liesje heel lang van mei tot oktober. De bloemen kunnen allerlei kleuren hebben. Ze doen het vooral heel goed in de halfschaduw en zijn makkelijk te verzorgen!
Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk.
Zaai vanaf begin april tot eind mei in de vollegrond op een zaaibed. Druk de zaden voorzichtig aan en bedek met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Plant de zaailingen na 5-6 weken, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren op een zonnige tot half schaduw plaats met goede afwatering.
Petunia's verzorgen
Petunia's staan graag in de zon, op een beschut plekje en uit de wind. De meeste soorten zijn goed bestand tegen de hete zomerzon, mits je zorgt dat de bloemen constant voldoende water hebben. De grond waar petunia's instaan, moet vochtig blijven. Geef op warme, zonnige dagen elke dag water.
De Impatiens walleriana 'Red' is ook wel bekend als Vlijtig liesje. Deze Balsaminaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 30 centimeter.
De meeste zomerbloeiers hebben (veel) zon nodig, maar er zijn ook soorten die goed op schaduwrijke plekken kunnen staan. Denk hierbij aan eenjarige zomerbloeiers als zaai- of stekbegonia, vlijtig liesje, of de Tabaksplant (Nicotiana).
bijv. naamw. 1) Actief 2) Arbeidzaam 3) Bedrijvig 4) Bezig 5) Diligent 6) IJver 7) IJverig 8) In de weer zijn 9) Kwastig 10) Leergierig 11) Levendig 12) Naarstig 13) Niet lui 14) Nijv...
De grootbloemige grandiflora petunia's zijn gevoeliger voor de regen dan de compacte soorten. Indien mogelijk moet bij de hanging baskets een standplaats worden gekozen, die ze tegen de regen beschut. Dit kan bv. een van regen en wind afkeerde zijde zijn of een plek onder een afdak.
Ze houden absoluut van zon, maar tijdelijk wat schaduw (bijvoorbeeld een paar uur per dag) kunnen ze ook hebben. Het enige effect bij wat te veel schaduw is dat de bloemen wat minder makkelijk open gaan.
Petunia's kunnen het beste in januari – maart binnenshuis gezaaid worden. Het zaad is bijzonder fijn, waardoor het bij voorkeur met wat fijn zand gemengd kan worden om het zaaien te vergemakkelijken. Het zaad lichtjes aandrukken, maar niet bedekken met aarde. De aarde moet met een nevelsproeier vochtig gehouden worden.
De tuinlobelia's vragen regelmatig water. Ze verdragen uitdrogen slecht. Geef liefst vaak een 'beetje' water ipv ineens een heleboel. Giet zo min mogelijk over het blad heen en doe 't 's morgens. 's Avonds water geven maakt de plant extra aantrekkelijk voor slakken.
De Fuchsia is makkelijk in onderhoud. Veel water geven en af en toe bijmesten is voldoende. De plant houdt van een halfschaduw plek, maar ook in de schaduw kan deze overleven. Leuk in een pot of balkonbak in combinatie met andere zomerbloeiers!
De Petunia staat graag uit de wind, in de volle zon. Grond vochtig houden, op zonnige dagen elke dag gieten, zorg voor drainage in potten en hangmanden zodat de wortels niet te nat worden. Zuinig aan met plantenvoeding: het bevordert vooral de aanmaak van blad en niet per se van bloemen.
Stekken. Als er een takje van een vlijtige liesje afbreekt hoef je die alleen maar in een fles water te doen en er komen binnen 3 dagen wortels aan. Hij is makkelijk te stekken.
Begonia's hebben veel licht nodig maar houden niet van felle zon. Geef ze ook buiten een plekje in de halfschaduw. Geef de planten twee keer per week wat water; de kluit mag vochtig zijn. Maar let op: sproeien kan meeldauw veroorzaken.
Deze bijzondere familie telt, naast veel nuttige, eetbare of mooie gewassen, ook een aantal gevaarlijke, zelfs dodelijk giftige planten. Enkele voorbeelden zijn de alruin, het bilzenkruid, de doornappel en de tabaksplant. Gelukkig is de petunia ongevaarlijk, ook voor huisdieren.