Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
In de koelkast kun je vers gemaakte stamppot andijvie nog een dag of twee goed houden. Daarbij is het wel van belang dat de stamppot afgedekt wordt. Zou je het open bewaren in de koelkast, kan het binnen een halve dag droog worden. In de vriezer kun je stamppot andijvie nog twee tot drie maanden bewaren.
Zoals zoveel kliekjes, kun je stamppot zo'n twee dagen in de koelkast bewaren. Gebruik hiervoor een goed afgesloten verpakking (zoals speciaal hiervoor gemaakte bewaarbakjes) en zorg dat je de stamppot binnen twee uur na het bereiden in de koelkast zet.
Waar bewaar je stamppot? In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet.
Andijviestamppot, en geblancheerde andijvie kun je tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren. Ongeblancheerde andijvie van 3 tot 6 maanden. Andijvie kun je niet twee maal invriezen. In de koelkast kun je verse andijvie, wel uit plastic zak halen, gedurende twee tot drie dagen vers houden.
Gekookte Andijvie Bewaren
Wanneer je andijvie hebt gekookt en je wilt dat, wat over is gebleven, bewaren, dan kan dan 2 dagen. Het moet wel in een afgesloten diepvriesbakje worden gedaan, dat goed wordt afgesloten. Laat de andijvie eerst goed afgedekt, koelen.
Was de andijvie, kook hem twee minuten met een blokje bouillon, spoel af onder koud water en doe het blad in een diepvriesbak. Zo heb je altijd een portie paraat voor jouw stamppot of naast een stukje vlees. "Bevroren andijvie is in de vriezer maximaal 12 maanden houdbaar."
Roerbakken doe je in ca. 7 minuten. Andijvie opwarmen in de magnetron kan ook: 5-6 minuten.
Stamppot is een compacte massa en heeft doorgaans 24 uur nodig om in de koelkast te ontdooien. Hoe moet je stamppot in de magnetron ontdooien en opwarmen? Dat hangt af van de hoeveelheid die je gaat ontdooien. Porties voor slechts één persoon heeft 2 tot 3 minuten op 700W nodig.
Andijvie kan je hoogstens 3 dagen in de koelkast bewaren.
Doe de andijvie, zoveel als je voor een maaltijd nodig hebt, in een diepvrieszak of diepvriesbakje, en sluit het goed af. Vergeet niet om de datum op de diepvrieszak of diepvriesbak te schrijven. Gebruik eventueel een beschrijfbaar etiket. Doe de zak of het bakje in de diepvries.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
Stamppot kun je in de magnetron opwarmen of in een pan op laag vuur met een scheutje vocht en de deksel erop. Het vocht zorgt ervoor dat het niet aanbrandt en de warmte verdeelt – wel regelmatig roeren natuurlijk.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek. Of voeg eens reepjes zongedroogde tomaat toe aan je andijviestamppot.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar het niet bij appels, kiwi's en peren. Dan bederft het sneller. Bewaar een krop langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek.
Andijvie schoonmaken
Haal de buitenste bladeren en de onderkant van de andijviekrop. Snijd de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie in koud water en laat uitlekken. Scheur de bladeren vervolgens in grove stukken of snijd ze in reepjes.
Andijvie in 't zout inmaken.
Snijd de stronken de buitenste harde bladeren af en snijd ze fijn. Zet de andijvie dan een nacht in water met zout. Op vijftig struiken andijvie 2 emmers water waaraan 4 kilogram zout is toegevoegd. Druk de andijvie dan de volgende dag stevig uit en spoel ze na in schoon water.
Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden. Aardappels kunnen doorgaans niet zo goed tegen invriezen, tenzij je ze pureert; wat het geval is bij stamppot.
Stamppot invriezen
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Niet geschikt om in te vriezen.