Het Wine Economics Research Centre in Australië legde cijfers uit 1990, 2000 en 2010 van 1271 druivenrassen in 44 wijnlanden naast elkaar. De aanwezigheid van arién en trebbiano (ugni blanc), die beide voor een groot deel in brandy verdwijnen, loopt terug, evenals die van grenache (garnacha).
Druif - Airén. Zowel in Spanje als in de hele wereld de meestvoorkomende witte druif. Door de dikte van de schil is deze druif uitstekend bestand tegen de hitte. De Airén groeit in grote, dikke trossen en levert lichtgele wijnen op met een zweempje groen.
Wereldwijd zijn er 341.000 hectare cabernet sauvignon aangeplant, wat haar de meest aangeplante druif maakt. In 1990 waren er nog maar 100.000 hectare. Toen was het de achtste meest aangeplante druif ter wereld. De tweede druif die het meest is aangeplant wereldwijd is de merlotdruif.
Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de meest geproduceerde druivensoorten ter wereld en daarmee is er sinds 2000 langzamerhand een kanteling ontstaan in de verschillende druivensoorten die verbouwd worden.
Airen is Hebreeuwse naam voor zowel jongens als meisjes. Airen betekent 'berg van kracht'.
Boskoop Glory / Boskoop Glorie, of Glorie van Boskoop is een heerlijke en vooral makkelijke buitendruif voor in Nederland. Dit ras is al jaren de ideale druif voor iedereen die een makkelijke druif in de tuin wil. Deze druif is groter en sappiger dan de Boskoop Glorie, maar heeft daarbij ook meer zon nodig.
Ben je fan van blauwe druivenwijn, en wil je zelf wijndruiven planten? Dan is de Vitis vinifera Regent de beste keuze. Deze druivensoort is resistent tegen schimmelziekten, zoals echte en valse meeldauw. Ook is dit soort druiven winterhard tot min 20 graden Celsius.
Blauwe druiven zijn de donkerste van alle druifsoorten. Ze zijn wat zoeter en bevatten naar verhouding de meeste antioxidanten. Die zorgen voor een sterke weerstand.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
MALBEC IN HET KORT
Malbec is een druif die in Frankrijk in de Cahors hele andere wijnen oplevert dan in het hooggelegen Mendoza in Argentinië. De Cahors wijnen zijn streng en stevig, met veel harde tannines. Ze hebben jaren nodig om zachter te worden. Uit Mendoza komen malbec-wijnen met veel zwarte bramen en bessen.
Druiven zitten vol voedingsvezels. Ze leveren zelfs de meeste voedingsvezels van alle fruitsoorten. Dit is belangrijk, want die vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en een betere stoelgang.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht.
Met 87.750 euro is de Château d'Yquem 1811 de duurste witte wijn die ooit verkocht is. Sommelier Christian Vanneque is de nieuwe eigenaar van de wijn.
Witte druif: Van der Laan
Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor de open lucht in ons klimaat. De Witte van de Laan is makkelijk in onderhoud, groeit niet heel hard en maar moet wel gekrent worden. Hij is licht zoet en is helaas niet volledig resistent tegen druivenziektes.
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is.
De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een draadscherm plaatsen. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden.
Plant de druif schuin in de grond zodat de ent 10 cm vanaf de muur staat en de wortels 30 cm. De ent moet net boven de grond uitkomen, zorg voor een ruim plantgat zodat de wortels gelijkmatig kunnen worden uitgespreid. Bij pergola's of andere ornamenten kunt u de druivenplant 10 cm van de paal plaatsen.
Water geven
Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
Druiven groeien in elke goed ontwaterende tuingrond, met voldoende humeus materiaal. Ze hebben een hekel aan natte voeten, zware klei of echt zure grond. Het beste groeien ze op een kalkrijke, kleiachtige grond, of een humushoudende zandgrond.
Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Door niet te veel trossen uit te laten groeien, gaat er meer energie naar de overgebleven trosjes. Dat betekent dus dat je een aantal trossen gaat verwijderen.
Kleine pitjes
Dit zijn de overblijfselen van de pitjes. De Sultana druif is de enige natuurlijke pitloze druif. Alle andere pitloze druivensoorten zijn een kruising tussen de Sultana en een andere druif.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.