Stinkend water Daarbij kan een geur van rotte eieren ontstaan, veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). De beste methode om dit te verhelpen is het volledig reinigen van de regenwatertank. Ook kunt u het regenwater in de tank beluchten (vanaf de bodem). Toevoer van zuurstof houdt het regenwater vers.
De regenton stinkt
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Een van de meest voorkomende oorzaken van stinkend regenwater is een verstopte filter in uw regenwaterput. Deze filter, die bedoeld is om grotere deeltjes uit het water te halen, kan verstopt raken door vuil of puin. Wanneer dit gebeurt, kan het water niet meer goed doorstromen, wat kan leiden tot een onaangename geur.
Het stilstaande, opwarmende regenwater in uw tank bevat altijd wat organische stoffen. Deze stoffen gaan op den duur rotten. Dit zorgt voor stank. Het kan dan wat weeïg ruiken of uw regenwater ruikt naar rotte eieren.
De beste methode om dit te verhelpen is het volledig reinigen van de regenwatertank. Ook kunt u het regenwater in de tank beluchten (vanaf de bodem). Toevoer van zuurstof houdt het regenwater vers. Ook verkleuring van het regenwater kan voorkomen.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Om uw regenton een grondige schoonmaakbeurt te geven, hoeft u enkel het regenwater in uw regenton te lozen en de buitenkant te wassen met een waterslang of zeepwater en een grove borstel (indien toegankelijk) en de binnenkant te reinigen met een hete oplossing of ontsmettingsmiddel voor de tuin.
In verband met gezondheidsrisico's mag het regenwater in Nederland alleen voor de wasmachine, de wc en de tuin gebruikt worden en niet voor douchen of als drinkwater.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Dit is te verhelpen door het water te beluchten. Om zelf te testen of dit kans op slagen heeft, neem je best een glas water. Indien de geur na 10 minuten verdwijnt, kan je concluderen dat de geur niet van bacteriologische aard is. Opgelost ijzer zorgt ervoor dat uw water naar ijzer, of roest kan ruiken.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.
Om ervoor te zorgen dat u voortaan het toilet spoelt met regenwater, hebt u een regenwatersysteem nodig. Zo'n installatie zorgt voor de opvang van regenwater. Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak.
In regenwater zitten minder mineralen, zoals kalk en magnesium dan in kraanwater. Deze mineralen zijn zeker niet onmisbaar voor planten, maar ze hebben er niet veel van nodig. Een te veel aan kalk en magnesium blijft deels achter in de potgrond, waardoor de zuurgraad van de grond kan veranderen.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Je eigen leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Door het plaatsen van een ontluchtingspijp op het dak kan de lucht uw huis verlaten zonder een nare geur achter te laten binnen het huis. Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost.
Onder elke wastafel of gootsteen zit een sifon. Dit wordt ook wel 'zwanenhals' genoemd en werkt als stankafsluiter. Vuil en viezigheid kan hier achterblijven, waardoor water niet goed wegstroomt en er nare geurtjes ontstaan.
Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen stank door een lekkende afvoer, een rioollucht als gevolg van een gebrekkige ontluchting, stank door een verstopte afvoer en stank als gevolg van een verzakking. Een verzakking van de riolering of afvoer resulteert over het algemeen niet alleen in een vervelende stank.