Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
5. Bloemkool is rijk aan vezels. Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig. Let op: als je 250 gram bloemkool wilt eten heb je ongeveer 300 tot 350 gram rauwe bloemkool nodig.
Als je wilt afvallen is bloemkool je beste vriend. Een teveel aan bloemkool is immers vrijwel onmogelijk. De superfood zit vol vezels en water, waardoor bloemkool enerzijds zeer verzadigend is, en anderzijds bijzonder weinig vetten bevat.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Geheim 2: Je kunt zelfs de bladeren van bloemkool eten
Een belangrijk mineraal voor gezonde botten en spieren. Gooi ze dus niet zomaar in de kliko, maar gebruik ze in je keuken. De bladeren smaken goed in een soep, stamppot of een wokgerecht, maar je tilt ze pas écht naar een hoger plan als je ze roostert in de oven.
Groenten: Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Houdbaarheid bloemkool
Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie. Tot 12 maanden blijven de bloemkoolroosjes goed.
Spijsvertering. Een kop gekookte bloemkool bevat ongeveer 3,35 gram aan voedingsvezels die essentieel zijn voor je spijsverteringsstelsel. De aanwezigheid van glucoraphanine beschermt daarnaast ook je maag tegen bepaalde ziekteverwekkende bacteriën.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje.
Er zijn echter ook groenten die gezonder zijn wanneer ze worden gekookt. Dit geldt voor onder andere wortelen, asperges en tomaten. Door ze te koken komen er antioxidanten vrij: ferulazuur uit asperges en bètacaroteen, dat we omzetten in vitamine A, uit wortelen.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Als je wilt afvallen en een platte buik wilt krijgen, is het aan te raden om minimaal 40 gram vezels per dag te eten. Haal deze vezels het liefst uit (groene) groenten met een hoge voedingswaarden zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, courgette, spinazie, selderij spruitjes en venkel.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Te veel bloemkool kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals overmatig gas en een opgeblazen gevoel. Als het gekookt is, is het gemakkelijker te verteren.