Reflux of verborgen reflux is een kwaaltje dat veel voorkomt bij baby's. Gelukkig is het iets dat vanzelf weer overgaat, en in de meeste gevallen is het geheel onschuldig. Waarop moet je letten als je baby last heeft van reflux of verborgen reflux en wat kun je eraan doen?
Meestal gaan GOR en verborgen reflux vanzelf over, maar in sommige gevallen merk je mogelijk een aanhoudend geval van reflux bij jouw baby. Dit is wanneer je contact moet opnemen met een arts: Over het algemeen ontgroeien baby's verborgen reflux en andere soorten in hun eerste jaar.
In verreweg de meeste gevallen is het niet ernstig en verdwijnen de klachten vanzelf. Als de klachten niet verminderen, of als je kindje duidelijk last heeft van de reflux, is het verstandig terug te gaan naar de arts.
Spuugt jouw baby vaak, is het voeden altijd een onrustig moment of heb je het idee dat je baby de voeding weer wegslikt?Dan kan het zijn dat jouw kindje last heeft van (verborgen) reflux. Geen zorgen, osteopathie biedt hulp!
De zenuw die de vertering in de maag en darmen stimuleert, is bij deze kinderen vaak bekneld in de nek of elders in het verloop van de zenuw. Het gevolg is dat het sluiten van de maagingang niet volledig gaat. Hier ontstaat (pseudo/verborgen reflux). Dit is goed te behandelen door een osteopaat.
osteopaat kan het middenrif oprekken en zal met ademhalingsoefeningen een juiste adem techniek aanleren, zodat een herhaling van het probleem zal worden voorkomen. osteopaat deze manueel behandelen. Hierbij wordt de plek waar de verkleving zit losgemaakt, waardoor de klachten verdwijnen.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Gezonde baby's spugen soms wel een paar keer per dag. Meestal heeft je baby er geen of weinig last van. Baby's die borstvoeding krijgen hebben het even vaak als baby's die flesvoeding krijgen. Het stopt bijna altijd voordat je baby 1 jaar oud is.
“Osteopathie gaat bij elk probleem, zo ook bij reflux, op zoek naar de oorzaak van het probleem. Bij reflux wordt gekeken naar spanning in de nek, van waaruit een zenuw naar de maag loopt. Daarnaast wordt het algemeen maag-darmstelsel op spanning onderzocht en behandeld waar nodig.
Verborgen reflux
De voeding komt bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. De baby 'herkauwt' zijn voeding. Als je baby er geen last van heeft, is behandeling niet nodig.
Osteopathie helpt de klachten van reflux te verminderen.
Hierdoor wordt de mobiliteit van de maag en de omliggende organen vergroot. Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere blokkades in het lichaam gekeken.
Hou je baby na de voeding 20 à 30 minuutjes rechtop. Probeer je baby niet te veel te manipuleren na de voeding. Zo kan je de luier verversen voor de voeding i.p.v. na de voeding. Vermijd blootstelling van je baby aan nicotine.
Bij een verborgen reflux komt de maaginhoud via de slokdarm omhoog, maar komt het tot de keel.Later zal het maagzuur de slokdarm aantasten. Daarom wordt verborgen reflux later ontdekt dan de gewone reflux. Schade aan de slokdarm door reflux heet ook wel Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ).
ANTI KRAMPJES EN TEGEN REFLUX. Heeft jouw kindje veel krampjes of last van reflux? Dan is de Hegen fles de oplossing voor jullie. De Anti-Koliek Ventilatieopening voorkomt overmatige luchtinname tijdens het drinken, waardoor de baby wordt beschermd tegen buikkrampjes, boertjes en spugen.
De Novalac Allernova AR wordt aangeraden bij koemelkallergie in combinatie met regurgitatie. Deze melk is vloeibaar in het flesje en kan samen met maagzuurremmers worden gebruikt.
Troosten aan de borst
Drinken aan de borst werkt over het algemeen rustgevend en pijnstillend. Daarnaast wordt daardoor speeksel geproduceerd dat het maagzuur neutraliseert en de maag wordt ertoe aangezet om het voedsel sneller aan de darmen af te geven.
Kort gezegd is reflux het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Bij baby's komt het vaak voor: bijna 90% van alle kindjes onder de één jaar heeft er in meer of mindere mate last van. Dit komt omdat sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's nog niet volledig ontwikkeld is.
Gastro-oesofageale reflux (GOR) treedt op wanneer inhoud die naar de maag is gegaan, weer omhoog komt in de slokdarm. GOR komt vaak voor bij zuigelingen omdat zij een vloeibaar dieet krijgen en veel tijd liggend doorbrengen. Als GOR ernstiger en langduriger is, wordt het gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) genoemd.
Inbakeren bij reflux is niet direct gevaarlijk. Als je kindje last heeft van (verborgen) reflux, dan mag je dus gewoon inbakeren. Sterker nog: baby's die last hebben van reflux ervaren veel ongemak en zijn juist gebaat bij een geborgen gevoel.
Liever kleine porties. Over het algemeen is het dus voor je baby als hij last van het spugen of van reflux heeft, fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in de maag, waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Dit is niet erg. Maar als u regelmatig ernstige last heeft van opkomend maagzuur is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Als er te vaak maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm instroomt en dit wordt niet behandeld, dan kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Medicatie bij reflux
Heeft je baby veel last van reflux, en helpen houdingsadviezen en het verdikken van de voeding niet en is koemelkallergie uitgesloten, dan kan de arts besluiten om medicijnen voor te schrijven. Het gaat dan om zuurremmers zoals Nexium of Losec.
Het doel van een 24 uurs-pH-metrie bij kinderen is om de zuurtegraad te meten ter hoogte van de slokdarm gedurende 24 uren. Dit gebeurt met behulp van een pH-metriesonde. DIt onderzoek wordt vooral gedaan bij vermoeden van reflux of herhaaldelijke luchtweginfecties.