Een afgeplat hoofdje komt bij acht op de tien baby's voor. De fontanellen van een baby zijn nog niet gesloten, omdat de schedel van een baby nog niet volgroeid is. Dit gebeurt bij de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Hierdoor is het hoofdje van een baby meer vervormbaar dan die van een volwassenen.
Na de geboorte kan het hoofdje van je baby lichtjes vervormd zijn. Meestal trekt dit spontaan weg in de eerste week.
Meestal is een voorkeurshouding in de eerste maanden na de geboorte de oorzaak. De meeste baby's houden hier na een aantal weken vanzelf weer mee op, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt. Maar sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of recht naar boven kijken.
Als je kindje een afgeplat hoofdje, asymmetrie of voorkeurshouding heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een osteopaat. Deze kan de schedel van je kindje nakijken/behandelen op restricties en een eventuele voorkeurshouding behandelen, zodat je kindje al ten minste op de niet-voorkeurszijde KAN draaien.
Wat is een afgeplat hoofdje? Een afgeplat hoofdje is een schedelvervorming die ontstaat als een baby te vaak en te lang in een voorkeurshouding ligt. Doordat de schedel van een baby nog week is, kan hij makkelijk vervormen. Zo kan er een afplatting van de schedel ontstaan op de plek waar de baby veel op ligt.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
Een plat hoofdje bij je baby, aan de achterzijde van het hoofd, wordt vaak veroorzaakt doordat de baby veel op de rug ligt. Je kunt dit voorkomen door je baby bewust met het hoofdje in een andere houding te laten liggen. Dit geldt ook voor wanneer je de baby vasthoudt of in een babynestje legt om te ontspannen.
Als de ernst van de afplatting van het hoofdje te groot is volgens de kinderfysiotherapeut en het niet afneemt, kan een redressiehelm worden aanbevolen. Een redressiehelm corrigeert de vorm van de schedel en dwingt de schedel weer in de goede vorm te groeien.
Houdingsgebonden plagiocefalie wordt veroorzaakt doordat de baby (te) vaak in dezelfde rughouding ligt, o.a. door aanbevelingen om wiegendood te voorkomen. De druk op het hoofdje plat de schedel af.
Reflux en afgeplat hoofdje voorkomen
Kortom, hoewel een zijslaapkussen misschien aantrekkelijk lijkt als oplossing voor bepaalde problemen bij baby's, is het belangrijk om te onthouden dat deze kussens niet veilig zijn en worden afgeraden door medische experts en overheidsinstanties.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Na een klap op het hoofd zijn er dingen die je kunt doen om de ernst van het letsel te beoordelen. Laat je kind minstens twee uur rusten en hou hem of haar ondertussen goed in de gaten. Geef iets te drinken, maar geen pijnstillers. Als het echt teveel pijn heeft en een pijnstiller nodig heeft, ga dan naar de dokter.
Als je baby ongeveer 2 tot 3 maanden oud is, kan de zachte plek aan de achterkant van het hoofd van je baby zich sluiten. De zachte plek aan de voorkant kan zich sluiten rond de tijd dat je peuter 18 maanden oud wordt.
Doordat ouderen hun kindje steeds meer op de rug leggen en hiermee het risico op wiegendood verkleinen, komt de voorkeurshouding bij baby's steeds vaker voor. Een voorkeurshouding komt relatief vaak voor, ongeveer één op de zes baby's heeft een voorkeurshouding.
Symptomen microcefalie
Een verstandelijke beperking. Een vertraagde motorische ontwikkeling. Bijvoorbeeld minder snel leren staan en lopen. Gedragsproblemen.
De (gemiddelde) toename van de schedelomvang verloopt bij jongens als volgt (P50-waarden): tussen de 28e en 40e zwangerschapsweek van 26 naar 35 cm (meisjes 34 cm); bij 6 maanden 44 cm (meisjes 43 cm); bij 12 maanden 47 cm (meisjes 46 cm); bij 48 maanden 51 cm (meisjes 50 cm); bij 12 jaar 54 cm (meisjes 53,5); bij 21 ...
Een vervorming van de schedel kan reeds bij de geboorte aanwezig zijn (aanleg) of ontstaan bij eenzijdige ligging. Door het overmatig eenzijdig liggen ontstaat een drukpunt aan één zijde van het hoofdje, wat een afvlakking daarvan kan geven.
Gebruik van de baby helm
De snelheid van opbouw is afhankelijk van hoe het kindje op het dragen van de helm reageert. De draagtijd van de baby helm oftewel redressiehelm wordt door de voorschrijvende specialist bepaald. Dit is doorgaans een half jaar, vanaf de 6de tot en met 12de levensmaand.
Aangeboren scheefstand van het hoofd
De scheefstand wordt veroorzaakt door een verkorting van een van de nekspieren die van achter het oor naar het sleutelbeen loopt. Aangeboren torticollis uit zich binnen enkele weken na de geboorte.
Ontwikkeling baby van 2 maanden
Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd al eventjes optillen. Ook gaat je baby steeds beter zien. Kleuren ziet je baby pas na ongeveer 4 weken. Tot een afstand van 40 centimeter ziet hij nu scherp.
Een redressiehelm of babyhelm is een helm die gebruikt kan worden om het afgeplatte hoofd van een baby of jong kind (plagiocefalie) te corrigeren.
Als baby's hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant draaien heet dat een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is niet goed voor een gezonde ontwikkeling van je kindje. Daarom is het belangrijk baby's te stimuleren het hoofdje naar beide richtingen te draaien.
De osteopathische behandeling focust op blokkades in de schedel en de bovenste nekwervels die de voorkeursligging veroorzaken. Via zachte manuele technieken verhelpt de osteopaat de blokkades en herstelt de beweeglijkheid van de wervelkolom.