Aangeboren nystagmus verdwijnt zelden. Toch leert de ervaring dat kinderen met congenitale nystagmus in de loop der jaren manieren vinden om zo goed mogelijk met hun nystagmus om te gaan. Bij nystagmus ten gevolge van bepaalde oogaandoeningen kan de nystagmus met de tijd afnemen.
Nystagmus kan niet verholpen worden. Wel kan een behandeling van de eventueel bijkomende oogaandoening, zoals aangeboren staar, het kijken doen vergemakkelijken. Bij ruknystagmus hebben patiënten de neiging om hun hoofd in een bepaalde richting te houden, waardoor zij het minste last hebben van de nystagmus.
Aangeboren nystagmus gaat niet over, maar het wordt meestal ook niet erger. Ook leren mensen met deze vorm van nystagmus er in de loop van hun leven beter mee omgaan.
Bijna iedereen heeft weleens iemand gezien met trillende ogen. Vaak hebben deze mensen aangeboren nystagmus. Dit is een oogafwijking waarbij ogen ritmisch heen-en-weer bewegen en komt bij ongeveer 1 op de 500 mensen voor. Patiënten met aangeboren nystagmus zien zelf het beeld niet trillen maar ze zien wel slechter.
Nystagmus komt bij ongeveer 1 op de 1.000 mensen voor.
Downbeat-nystagmus is een vorm van nystagmus waarbij de snelle fase een neergaande beweging is. Downbeat-nystagmus kan optreden bij neurologische aandoeningen en als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. 3 Symptomen van downbeat-nystagmus zijn onder meer een instabiele gang, duizeligheid, dubbelzien en wazig zien.
Enkele oorzaken van scheelzien kunnen zijn: een brilsterkte, een verminderde gezichtsscherpte of een oogspierverlamming. Zo'n verlamming kan bij de geboorte al aanwezig zijn of pas op latere leeftijd ontstaan. De gevolgen van scheelzien zijn afhankelijk van de leeftijd waarop het scheelzien ontstaat.
Een nystagmus kan horizontaal, verticaal, of rotatoir optreden. Deze oogbewegingsafwijking komt weleens in aangeboren vorm voor, onder andere bij albinisme, maar duidt in de geneeskunde meestal op een aandoening van het evenwichtsorgaan, via de vestibulo-oculaire reflex.
Nystagmus, ook wel trilogen genoemd, is een aandoening waarbij de ogen ongecontroleerde ritmische bewegingen maken. De bewegingen kunnen horizontaal of verticaal zijn. Het kan aangeboren zijn of kan ontstaan door ziekte of een ongeval. Personen met aangeboren nystagmus zien meestal minder scherp.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Oorzaken van trillende ogen (nystagmus)
Trillende ogen door aangeboren slechtziendheid: bijvoorbeeld bij staar, glasvochttroebelingen, netvliesafwijkingen of albinisme. Trillende ogen door een beschadiging van de oogspierzenuwen of in de hersenen. Deze vorm kan ontstaan na een ongeluk, beroerte of ontsteking.
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Tips bij een trillend ooglid
Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed en geef de ogen af en toe rust tijdens het lezen of het kijken naar een beeldscherm. Probeer stress te verminderen of te voorkomen. Soms kan het helpen uw ooglid zacht te masseren.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.
Draai-duizeligheid komt meestal door een probleem met een evenwichtsorgaan. U heeft er 2: ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin. Als zo'n buisje niet goed werkt, krijgen uw hersenen verkeerde informatie.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Naast dubbelzien kan dit ook hoofdpijn geven. Trainen van de oogspieren kan dan helpen. Als er geen dubbelzien ontstaat, maar het oog wel wegdraait, is het niet verstandig om te oefenen. Start deze oefeningen dan ook niet zelf, maar altijd na advies van een orthoptist.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Breng één of twee druppels aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zult u vaker moeten druppelen. Hoe lang? U kunt dit middel gebruiken zolang u te weinig traanvocht aanmaakt.