Zij zijn niet aan het sociaal statuut der zelfstandigen onderworpen. Een stille vennoot kan loontrekkende in de vennootschap zijn: hij is dan niet onderworpen als zelfstandige (opgelet: als hij meerderheidsaandeelhouder is, is er geen band van ondergeschiktheid, en dus geen arbeidsovereenkomst mogelijk).
Stille vennoten, ook wel commanditaire vennoten genoemd. De stille vennoot is alleen financieel betrokken door geld beschikbaar te stellen. De stille vennoot bemoeit zich niet actief met het bedrijf, in tegenstelling tot aandeelhouders bij een bv.
Met een vof kunt u personeel aannemen. Voor het personeel betaalt u loonheffingen en sociale premies.
Als een of meerdere van de vennoten voldoet aan een van deze criteria is diegene de UBO.Deze moet worden ingeschreven in het UBO-register.Dat geldt ook voor de stille vennoten.
De stille vennoot heeft recht op een deel van de winst. In een contract wordt vastgelegd hoe de winst wordt verdeeld. Ook deelt hij mee in de groei van de onderneming, hij is mede-eigenaar. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het privévermogen van de stille vennoot.
Ook zijn vennoten niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Een CV kan wel ander personeel in dienst nemen.
Bij het overlijden van een vennoot voorziet het successierecht dat de aandelen overgedragen worden aan zijn erfgenamen, die dan – de facto – vennoten worden. Een dergelijke situatie kan voor problemen zorgen wanneer erfgenamen eigenaar worden van een groot aantal aandelen.
De stille vennoot bemoeit zich verder niet met de onderneming, behalve intern. Gaat de stille vennoot zich wel met de onderneming bemoeien en treedt hij ook naar buiten als vennoot van de CV, dan is de stille vennoot ook aansprakelijk. Bij een VOF heb je alleen vennoten.
Elke natuurlijk persoon: met een direct of indirect eigendomsbelang van meer dan 25% ('eigendomsbelang' betekent het recht op uitkering uit het vermogen, zoals de winst, reserves, of het overschot na de vereffening);
Een stille vennoot mag dus niet naar buiten toe optreden en handelt daardoor niet mede namens de andere vennoten. Doet een stille vennoot dit toch, dan wordt hij daarmee geen beherend vennoot, maar wel hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de commanditaire vennootschap.
“Stille” en “beherende” vennoten
In tegenstelling tot de beherende vennoten houden de 'stille' vennoten zich niet bezig met het beheer van de vennootschap. Ze zijn louter de geldschieters. De beherende vennoten staan in voor het beheer. Zij hebben dan ook de zeggenschap over het bedrijf.
Als vennoot in de VOF ben je niet in loondienst en ontvang je dus geen salaris. In de vof-overeenkomst kan worden afgesproken wanneer de beloning wordt uitgekeerd (wekelijks of maandelijks) en op basis waarvan (gewerkte uren of een vaste verdeling). Vennoten kunnen wel een vroegtijdige winstuitkering ontvangen.
Nadelen van een vof:
Je bent samen de baas. Je zult je dus moeten houden aan de gemaakte afspraken met andere vennoten zoals deze zijn opgesteld in het vennootschapscontract. Je bent hoofdelijk aansprakelijk.
De stille vennoot deelt mee in de groei van de onderneming, hij is namelijk mede-eigenaar. De stille vennoot is niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de CV. Hij kan hoogstens zijn eigen inbreng verliezen. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het privévermogen.
Een VOF is een samenwerking tussen minimaal twee personen. Eén van de vennoten kan uittreden en de ander kan de onderneming voortzetten. Maar met één vennoot is er geen sprake van een VOF.
Er is dus geen onderscheid tussen je privévermogen en je professionele inkomsten. Aan het einde van iedere maand (of week, of dag) mag je dus eigenlijk kiezen hoeveel “loon” je jezelf wil uitkeren. Natuurlijk moet je wel opletten dat je niet te veel uitgeeft aan privédoeleinden.
De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. De vrijstelling bedraagt 13,31% van de winst (in 2023 en 2022: 14%). U moet de winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek.
Vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk, wat dus een risico met zich meebrengt. Je privé-eigendom is niet beschermd. Omdat er weinig wettelijke bepalingen zijn, is het goed om zelf de statuten zorgvuldig op papier te zetten.
Als u werkt bij een BV, bent u in de meeste gevallen niet privé aansprakelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Een VOF daarentegen is geen rechtspersoon.Iedereen die is aangesloten bij de VOF als aandeelhouder of werknemer is 100% privé en hoofdelijk aansprakelijk.
Een nv (naamloze vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Het kapitaal van een nv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders.
Belastingen. Ieder van de vennoten betaalt inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst. Elke vennoot is een zelfstandig ondernemer en De vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst. De winst wordt belast in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning).
Alle vennoten zijn aandeelhouders. Hoeveel aandelen ze bezitten, hangt af van de grootte van hun inbreng in de onderneming.